700 ezer szavazót veszített el a Fidesz május óta

A választási győzelmet követő egy hónapban sok új támogató csatlakozott a Fideszhez, ezt a jelentős, négymillió főt közelítő tábort azonban nem tudták egyben tartani. Elsőbbségüket így sem veszélyezteti senki, az ellenzéki pártok nem tudtak profitálni a kormánypárt népszerűségének csökkenéséből, a Fidesztől elpártolók leginkább a bizonytalanok arányát növelték.
Kékes Viktória

2022. szeptember 27. 09:11

700 ezer szavazót veszített el a Fidesz május óta

A Fidesz az idei választások után egy hónappal a szavazásra jogosult népesség 46 százalékára, 3,7 millió választópolgárra számíthatott. Május óta viszont sokan elfordultak a kormánypárttól, jelenleg 37 százalék sorakozik fel mögöttük, ez 3 millió támogatót jelent - derül ki a Závecz Research szeptember közepén végzett kutatásából.

 

A kutatók szerint az adatok azt tükrözik, hogy a jelenlegi Fidesz-kormány eddigi döntései, a válságkezelési lépések főleg az alacsonyabb társadalmi státuszúak, a munkaerőpiacon rosszabb helyen dolgozók, az átlagosnál nehezebb körülmények között élők ellenérzéseit váltották ki, zömmel ők távoztak a támogatók közül.

 

Forrás: Závecz Research

A Fidesz népszerűségének csökkenéséből az ellenzéki pártok nem tudtak profitálni, a pártot választani nem tudok aránya viszont 20-ról 26 százalékra nőtt. Ez körülbelül 500 ezer embert jelent. Az ellenzék legerősebb pártja (fényévekre lemaradva a Fidesztől) továbbra is a Demokratikus Koalíció. Gyurcsány Ferenc pártja májusban 9, most 10 százalékot ért el a teljes választói körben. Továbbra is erős a Mi Hazánk, tavasszal 5 százalékos volt, ezúttal 6 százalékon áll. A Momentum május óta tartja az 5, az MSZP a 4 százalékot. A Jobbik tábora egy hajszállal csökkent, 5-ről 4 százalékra. Az LMP, a Kétfarkú Kutyapárt és a Párbeszéd támogatóinak aránya egyaránt 2-2 százalék.

 

Bár sokan eltávolodtak a kormánypártoktól, a pártnál maradók összességében aktívabbak, mint az ellenzék támogatói. Ennek köszönhető, hogy a biztos részvételt ígérő, pártok között választók csoportjában 52 százalékos aránnyal vezet a kormánypárt. A DK ebben a körben is a második helyen áll 15, a Mi Hazánk pedig a harmadikon 8 százalékkal. A Momentum 6 százalékos, az MSZP és a Jobbik 5-5, az LMP 3, a Kétfarkú Kutyapárt és a Párbeszéd 2-2 százalékos. 

Forrás: Závecz Research

 

A kutatás kiemeli, hogy a közhangulat sokat romlott az elmúlt hónapokban: míg májusban az emberek 52 százaléka érezte úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon, ma már a lakosság 62 százaléka érzi ezt. Velük ellentétben csak 31 százalék érzi azt, hogy jó az irány.

Címlapon

mutasd mind