Kellett még 13 milliárdnyi közpénz – 70 százalékkal drágult a Magyar Nemzeti Bank új presztízsépítkezése, Matolcsy Ádám barátja a kivitelező

A Direkt36 derítette ki, hogy a tervezettnél 13 milliárd forinttal került többe a budapesti Széll Kálmán téren lévő Postapalota felújításának második üteme. Az Magyar Nemzeti Bank annak ellenére engedte el a gyeplőt az építkezés költségvetésénél, hogy az közpénzből valósult meg. A beruházás felelőse a jegybankelnök fiának barátja, Somlai Bálint.
Kékes Viktória

2022. április 29. 11:14

Kellett még 13 milliárdnyi közpénz – 70 százalékkal drágult a Magyar Nemzeti Bank új presztízsépítkezése, Matolcsy Ádám barátja a kivitelező

 

Nem csoda, hogy Somlai Bálint egy 160 milliós Ferrarival jár: a tulajdonában lévő cég egymás után kapja a milliárdos megrendeléseket a Magyar Nemzeti Banktól. A Raw Development Kft. 55 milliárdért újíthatja fel a jegybank Szabadság téri székházát, és a Széll Kálmán téren álló ikonikus épület, a Postapalota újjáépítésének második ütemét is elnyerte. 

 

Ez a projekt kezdetben 16–19 milliárd közötti költségvetést kapott, a vége mégis valahol 32,2 milliárd forintnál állt meg. Ez körülbelül 70 százalékos, 13 milliárd forintos drágulás. 

 

A Direkt36 az építkezésről szóló vizsgálati dokumentum alapján – a megkötött szerződések ugyanis nem nyilvánosak – azt derítette ki, hogy sem gazdaságossági, sem hatásvizsgálatok nem készültek az építkezéshez, és az Magyar Nemzeti Bank (MNB) annak ellenére hagyta elszaladni a beruházás költségeit, hogy az építkezésre költött hatalmas összeg közpénz, ahogy minden, az MNB cégei és alapítványai által kezelt vagyon.

 

Nem látják az átláthatóságot

 

Az építkezésről szóló vizsgálati jelentés kimondja: a szerződések ismerete nélkül nem megítélhető, hogy a projektben a közpénz és a közvagyon felhasználása mennyire volt átlátható és elszámoltatható. 

 

Az építkezést megrendelő MNB-Ingatlan Kft. azonban ezeket a szerződéseket saját tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának sem adta ki, mert szerintük ezek nem a bank szervezeti keretein belül születtek, így nem az MNB belső dokumentumai. A cég emellett korábban kérte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságától a beruházás teljes második ütemének mentesítését a közbeszerzés alól, amibe a bizottság bele is egyezett. 

 

A felügyelőbizottság számára készült jelentésből az is kiderül, hogy a beruházásra nem írtak ki közbeszerzést sem, a projekt így nem található meg a nyilvános közbeszerzési adatbázisban sem. 

 

A felújításról tehát Somlai Bálint, a Postapalota bebútorozásáról személyesen Matolcsy György jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám gondoskodott. A luxusautókat gyűjtő, és az MNB egyik alapítványa által vásárolt luxusvillát is használó Matolcsy Ádám cége, a Balaton Bútor Kft. is szállított bútort a 32 milliárdért felújított épületbe annak ellenére, hogy Matolcsy Ádám korábban azt nyilatkozta:

 

„A Balaton Bútor Kft. nem indul olyan közbeszerzésen, ahol a kiíró a Magyar Nemzeti Bank vagy annak bármilyen leányvállalata.”

 

 

Összefoglalva: 

  • A beruházás megvalósítására kiírt sem részletekben, sem egészében nem szerepel a közbeszerzési nyilvántartásban.
  • A megkötött szerződések nem elérhetőek a nyilvánosság számára.
  • Bizonyos dokumentumokat az MNB-Ingatlan nemcsak a nyilvánossággal, hanem a felügyelőbizottsággal sem osztott meg.
  • Lényeges információk, például a szerződések ismeretének hiánya gátolja annak megítélését, hogy a beruházásban mennyire érvényesültek a közvagyon és a közpénzek felhasználásának áttekinthetőségére és elszámoltathatóságára vonatkozó, nemzetközileg elfogadott kritériumok.

 

Szintén a Direkt36 cikke nyomán itt írtunk arról, hogyan gazdagodott meg – a NER megalakulásával párhuzamosan –  Matolcsy Ádám és baráti köre.

Címlapon

mutasd mind