6400 milliárd forintot tartana vissza Magyarországtól az Európai Unió

A 2021 és 2027 között járó 22,5 milliárd euró uniós pénzt 70 százalékát blokkolhatja a unió.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 15. 00:34

6400 milliárd forintot tartana vissza Magyarországtól az Európai Unió

Korábban 3500 milliárd forint uniós forrás lehetséges elvesztéséről szóltak a hírek, amennyiben az Orbán-kormány nem tud megegyezni az Európai Unióval a jogállamisági és korrupcióellenes garanciákról. A Reuters viszont azt írja, ez 

 

az összeg mintegy 6400 milliárd forintnak megfelelő euró, azaz a magyar költségvetés éves bevételi oldalának több mint negyedének megfelelő mennyiségű pénzt blokkolhat az unió a 2027-ig.

 

A Reuters információi szerint a mostani pénzügyi ciklusban Magyarországnak járó 22,5 milliárd forint 70 százalékát is visszatarthatják, ha Orbánék nem tudnak megegyezni az unióval. Brüsszel soha ennyire komolyan nem vette a magyarországi problémákat, csütörtökön az Európai Parlament elfogadhat egy jelentést, ami szerint Magyarország már hibrid rezsimként működik, nem demokráciaként.

 

Rui Tavares 2013-as és Judith Sargentini 2018-as jelentése után egy harmadik EP-képviselő, Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti politikus is megvizsgálta a magyar jogállamiság helyzetét és jelentést készített róla az EP számára.

 

A jelentés már nem demokráciaként, hanem hibrid rezsimként írja le a magyarországi politikai berendezkedést. A hibrid rezsim a meghatározás szerint olyan politikai rendszer, ami sem nem demokrácia, sem nem klasszikus értelemben vett diktatúra, hanem az ezek közötti szürke zónában működő kormányzást jelent. 

 

A jelentés a többi között mélységes aggodalmának ad hangot a nemzeti és uniós költségvetésből származó közpénzek szisztematikus, a kormány tagjainak és a kapcsolódó köröknek a javára történő felhasználása miatt. De például a jelentés szerint az április 3-i választásokat beárnyékolta a kormány által nyújtott tájékoztatás és a kormánykoalíció üzenetei közötti állandó átfedés – ami elmosta az állam és a párt közötti határvonalat –, valamint a közmédia elfogultsága és az átláthatatlan kampányfinanszírozás.

 

Érdekesség, hogy míg Orbán Viktor vállaltan illiberális demokráciát igyekszik építeni, amiben saját meghatározása szerint a liberális, szabadelvű politikát próbálják korlátozni, addig az uniós jelentés választási önkényuralom hibrid rezsimjeként hivatkozik az Orbán-kormány teljesítményére, ami a putyini Oroszországban látható rendszerhez hasonló. A választási autokráciákban ugyanis csak formálisan tartanak választásokat, de valódi politikai verseny nincs. Ez lényegében egy lépésre van a hivatalosan is diktatúrának számító hatalmi berendezkedéstől.