600 ezer forint felett keresnek, mégis szociális bérlakást igényelnének Szegedtől

Szeged fideszes országgyűlési képviselője szerint azoknak is jár a szociális bérlakás, akik 600 ezer forint felett keresnek.
Garai Szakács László

2022. június 10. 15:52

600 ezer forint felett keresnek, mégis
szociális bérlakást igényelnének Szegedtől

Mihálffy Béla, a kormánypárt újdonsült szegedi parlamenti képviselője csütörtökön arról tartott tájékoztatót, hogy a szegedi egyetem és klinika dolgozói olyan keveset keresnek, hogy el kell hagyják a várost, ha nem kapnak szociális bérlakást a várostól. Ezért arra kéri Botka Lászlót, hogy módosítsák a lakásrendeletet, így a magánalapítványba kiszervezett egyetem dolgozói újra jogosulttá válhatnának a kedvezményes lakásra.

 

Vagyis Mihálffy szerint az egyetem dolgozóinak olyan alacsony a fizetése, hogy szociálisan rászorulónak minősülnek, és akkor is járna nekik a kedvezmény, ha már nem közalkalmazottak többé az egyetem magánosítása miatt.

 

A Fidesz képviselője úgy véli, a problémára nem a problémát előidéző kormánynak, hanem a városnak kell megoldást találnia. Ahogy ez korábban is történt már, hiszen Szegeden évek óta sikeresen fut az önkormányzati bérlakás-program. Ennek keretében több mint 700 városi tulajdonú lakást újított fel és adott kedvezményesen bérbe az önkormányzat. A járvány elleni sikeres küzdelem érdekében ráadásul Szegeden több egészségügyi dolgozónak is kedvezményt adott a város a lakás bérléséhez, így hálálva meg többek között az ápolók munkáját is.

 

 

A járvány azonban, ha véget nem is ért, mára mindenképp enyhült. Az egyetemi dolgozók jogállása pedig megváltozott, miután fideszes magánalapítványba szervezték ki a szegedi tudományegyetemet is. Az eddig érvényben lévő bérleti szerződések pedig lejártak, azokat meg kellene hosszabbítani. Erre az önkormányzat lehetőséget is adott az egyetemnek, de az SZTE vezetése idáig nem élt vele.

 

 

Az egyetem kiválaszthat több önkormányzati lakást is, hogy azokat jelképes áron megváltsa dolgozóinak. Így a dolgozók továbbra is kedvezményesen bérelhetnék a várostól a lakásokat. Az egyetem dolgozóinak a biztonságáról azonban eddig nem gondoskodott az intézmény vezetése, helyette inkább a várostól várják a megoldást, Mihálffy Bélával együtt.

 

600 ezer forintos jövedelemmel is élnének a szociális rászorulóknak járó kedvezménnyel

Utánajártunk, kik azok az egyetemi dolgozók, akiknek mostanában jár le a szerződése, és annyira rosszul keresnek, hogy el kell hagyják Szegedet, ha nem juthatnak kedvezményes bérlakáshoz. Információink szerint van köztük olyan, akinek párjával együtt több mint 600 ezer forint a jövedelme, és már mindkét gyermeke nagykorú. És sok olyan is van aki nem is dolgozik az egészségügyben.

 

 

A bérlakás-programot a város alapvetően a rászorulók megsegítésére hívta életre. Családalapítás előtt álló fiataloknak, akik közben saját otthonra is gyűjtenek, illetve olyan emberek támogatására, akik önerőből tényleg képtelenek lennének otthonra találni. Szeged önkormányzata szigorú kritériumrendszer alapján dönti el, hogy ki kaphat kedvezményes bérlakást és ki nem. A cél az, hogy a valóban rászorulók vehessék ezeket igénybe.

 

 

Az egyetem és a klinika dolgozói továbbra sincsenek kizárva az önkormányzati lakásprogramból, csak a munkáltatójuk még nem kereste fel a várost, hogy megállapodjanak. Mihálffy Bélának elsőként az egyetem vezetését kellene felszólítania, hogy gondoskodjanak végre a dolgozóik biztonságáról, kényelméről, és váltsák meg az önkormányzati lakások bérleti jogát. Ha viszont a Fidesz képviselője úgy találja, hogy az egészségügyi dolgozók bére méltatlanul alacsony, akkor a kormánynál kellene kopogtatni, vagy az egyetem fideszes alapítványának kuratóriumánál.