6,9 százalékkal ér kevesebbet a fizetésünk, mint egy évvel korábban

Az ok természetesen továbbra is az Európa-rekorder infláció.
Kékes Viktória

2023. május 24. 10:09

6,9 százalékkal ér kevesebbet a fizetésünk, mint egy évvel korábban

2023 márciusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 577 900, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 398 000 forint volt. A bruttó átlagkereset 16,6, a nettó átlagkereset 16,5%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban - áll a Központi Statisztikai Hivatal szerdai jelentésében. 

 

Ez azonban semmit nem ér, hiszen a reálkereset 6,9%-kal csökkent, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 25,2%-os kiemelkedő növekedése mellett.

 

A vállalati szektorban ennél kisebb, 5,2%-os a reálbérek visszaesése, ami továbbra is a vásárlóerő drasztikus visszaesését mutatja, de az infláció szerény csökkenése és az ár-bér spirál „felébredése” miatt már szerényebb visszaesés, mint februárban, amikor ötödével csökkent a fizetések értéke.

 

A Portfolio elemzői szerint összességében elmondható, hogy bár a bérek növekedése gyorsul, továbbra is az infláció alatt maradt. Ez nem meglepő annak tükrében, hogy a kiskereskedelmi forgalom zuhan, az élelmiszerboltok forgalma pedig a 2008-2009-es válság óta nem látott visszaesést mutat. Az adatok azt sugallják, hogy az ár-bér spirál felébredni látszik, miután a bérdinamika gyorsul, azonban a képet árnyalja, hogy a rendszeres keresetek tekintetében nem látható emelkedő trend.