57 millió forintunkba került, hogy Orbán találkozhasson Trumppal

A miniszterelnököt és kíséretét a Magyar Honvédség luxusrepülője vitte augusztus elején Amerikába, és hozta onnan haza.
Kékes Viktória

2022. augusztus 12. 07:25

57 millió forintunkba került, hogy Orbán találkozhasson Trumppal

Augusztus első napjaiban előbb Donald Trumppal fotózkodott, később beszédet mondott Dallasban Orbán Viktor. Az amerikai látogatás ugyan semmilyen szempontból nem tekinthető hivatalos útnak, a miniszterelnök és népes számú kísérete mégis honvédségi géppel utazott a helyszínre. 

Fotó: Orbán Balázs Facebook oldala

 

Az Átlátszó számításai szerint ez a kis kiruccanás körülbelül 57 millió forint közpénzbe került. 

 

Az oknyomozó portál arra emlékeztet: a honvédség 2018-ban vásárolt 2 darab Dassault Falcon 7X típusú luxuskategóriájú repülőgépet. A maga kategóriájában ez az egyik legdrágább gép, mind a beszerzési ára, mind az üzemeltetése szempontjából. Átlagára körülbelül 35 millió dollár, azaz 14 milliárd forint. Megvásárlásukkor az akkori honvédelmi miniszter, Simicskó István azt állította, hogy ezek nem kormánygépek, hanem a honvédség fogja használni őket. Gyorsan kiderült, hogy ez nem igaz. 

 

A repülőgépeket azóta is rendszeresen használja a miniszterelnök, a külügyminiszter, a miniszterelnök-helyettes és a köztársasági elnök is. A luxusgép üzemeltetése is nagyon drága, óránként közel 3 millió forint.

 

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Ez alkalommal azonban még azt sem lehet mondani, hogy hivatalos állami útról lett volna szó. 

 

A dallasi CPAC egy republikánus párti magánrendezvény volt, amin Orbán Viktor nem kormányfőként, hanem fideszes politikusként, vagyis magánemberként vett részt. Ezért nem is vehette volna igénybe a honvédségi repülőgépet. 

 

Az Átlátszó szerint más európai országokban ez elképzelhetetlen lenne, és egy ilyen ügybe akár bele is bukna a miniszterelnök.