57 millió forintért akar földet venni Lázár János a batidai kastélya mellett, földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozna

Még jó, hiszen sokadik generációs agrárcsaládból származik, és nagyon élvezik a vidéket. Előbbit a sajtósa mondta, utóbbit korábban ő maga. A vásárlásra a tavaly alakult NER-banktól kért hitelt.

2021. április 07. 05:24

57 millió forintért akar földet venni Lázár János a batidai kastélya mellett, földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozna

Lázár János 2020-as vagyonnyilatkozata szerint 40 millió forinttal tartozik magánszemélyeknek, 12 millió forint készpénze volt, és 22,92 százalékban tulajdonosa a batidai vadászkastélyt építő vállalkozásnak. Emellett 2,6 millió forintot kap képviselőként és kormánybiztosként, illetve 10 milliót eseti kifizetésként – föld- és ingatlanbérletei, valamint az azokra kapott támogatásokra – írja az Átlátszó.

A lap szerint egy kifüggesztett hirdetmény alapján

az egykori miniszter az említett batidai kastély közvetlen közelében tervez földet venni 57 millió forintért, amiben a minisztersége végén szerezte a tulajdonrészét. Lázár a vársárláshoz 45,8 millió forintot a Takarékbank Zrt.-től kapott hitelből fedezné, ami a vételár 90 százaléka.

A Takarékbank Zrt. tavaly jött létre, tagjai a Corvinus Zrt., a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoportot irányító MTB Zrt.. A Forbes tavalyi cikke szerint a cégcsoporttal Magyarország második legnagyobb bankcsoportja jött létre, amiben a Magyar Állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén 30,35 százalék, az MKB eddigi közvetlen tulajdonosai 31,96 százalék, az MTB eddig közvetlen tulajdonosai pedig 37,69 százalék tulajdonrésszel rendelkeznek. Etóbbi kettőben Mészáros Lőrinc is érdekelt, jegyzi meg az Átlátszó.

A 444 hozzáteszi, hogy Lázár János korábban tagadta, hogy köze lenne a batidai vadászkastélyhoz, amit az egyik tanácsadója éppen ott húzott fel, ahol a politikus anyjának és fiainak a földjei és vadászterülete van.

Ha létrejön a mostani ügylet, a 22,9 hektáros, 57 milliós földterület megszerzésével a kastély körüli földek többsége Lázárhoz és családjához kerül.

Göbl Vilmos, Lázár János sajtósa az Átlátszónak a vásárlási szándékról azt mondta, hogy a korábbi miniszter nyolcadik generációs agrárcsaládban él, így először növénytermesztéssel, később állattenyésztéssel akar foglalkozni.

Lázár nemrég a 24.hu-nak adott nagyinterjúban arról beszélt, hogy 2018-as háttérbe szorulása után beleásta magát a vidékpolitikába, a többi között azt mondta:

„végtelenül inspirál és határtalanul élvezem, ahogy kémlelhetem a látóhatárt”

jegyezte meg a hírrel kapcsolatosan a Telex.

Vélemények

mutasd mind