550 millió forintért adták el a Rogán kabinetfőnökéhez köthető cégnek a postások siófoki üdülőjét

Az ügyletet a propagandaminiszter irányítása alá tartozó Magyar Turisztikai ügynökség 1,5 milliárdos támogatással, az akkor még állami tulajdonú Budapest Bank pedig 1,2 milliárdos hitellel támogatta.
Kékes Viktória

2022. augusztus 04. 10:52

550 millió forintért adták el a Rogán kabinetfőnökéhez köthető cégnek a postások siófoki üdülőjét

Hadházy Ákos derítette ki, hogy a Rogán Antal kabinetfőnökéhez köthető Monk Solutions Kft. vette meg a Magyar Posta közvetlenül az Aranyparton található 3500 négyzetméteres telken álló 900 négyzetméteres üdülőjét. 

 

Azt persze nem tudni, hogy mennyire nyilvánosan hirdette a Posta a remek lehetőséget, mindenesetre „véletlenül” Nagy Ádám cége (ami Hadházy szerint egyértelműen strómancég) lett a szerencsés nyertes.

 

A telken jelenleg hatalmas építkezés folyik, a régi épületet teljesen elbontották és vadonatúj épületet húznak fel helyette. No persze van miből:

 

A már eleve kedvezményes árú vásárlást a Rogán Antal irányítása alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökség 1,5 milliárd forinttal támogatta. Hogy milyen jogcímen, nem tudni. Hadházy ugyan kikérte tőlük a támogatási szerződést, de a MTÜ ezt megtagadta, arra a nyilvánvalóan hazug érvre hivatkozva, hogy nem ők az adatkezelők. 

 

Az ügynökség hozzáállása persze nem meglepő: májusban derült ki, hogy titokban több száz millió forintot osztottak ki egyedi támogatásként a Kisfaludy Program keretében. Guller Zoltán vezérigazgató akkor azt mondta, szakmai grémium dönt a pályázati pénzek szétosztásáról. A valóságban ilyen testület nem létezett, Guller egy személyben döntött a pénzek elosztásáról. Ellenzéki városokhoz így nem, Fidesz-közeli emberekhez viszont bőven jutott az átláthatatlan egyedi támogatásokra.

 

Ha az 1,5 milliárdos támogatás nem lenne elég, Nagy Ádám 1,2 milliárdos hitelt is kapott az akkor még állami (most már Mészáros Lőrinc bankjával egyesülő) Budapest Banktól.

 

Hadházy szerint ezt a pénzt a Postának is adhatták volna, hiszen az állami vállalat a dolgozóit egyáltalán nem fizeti meg, de legalább a saját üdülőjében, kedvezményes, nonprofit üdültetéssel segíthette volna őket. Ehelyett most Nagy Ádám strómancége szállodát húz fel ide, méghozzá 1,5 milliárdos adófizetői támogatással.