54 ezer idős honfitársunknak kevesebb mint 40 ezer forint a nyugdíja – nekik nem segít a 15 százalékos nyugdíjemelés

Ennyi pénzből már ételre sem telik.
Kékes Viktória

2023. január 12. 09:17

54 ezer idős honfitársunknak kevesebb mint 40 ezer forint a nyugdíja – nekik nem segít a 15 százalékos nyugdíjemelés

Ma érkezik a 15 százalékkal megemelt nyugdíj, amit a kormányzati szereplők igyekeznek hatalmas emelésként eladni. A valóságban azonban sokaknak ez semmit nem jelent. Ők azok a kisnyugdíjasok, akiknek havi juttatása nem éri el a 40 ezer forintot sem. A Népszava a KSH adatsorára hivatkozva azt írja, 54 ezer ilyen honfitársunk van. Számukra az emelés maximum hatezer forintot jelent. Ezzel szemben azok, akiknek 123 ezer 300 ezer forint feletti nyugdíjuk van, minimum 45 ezer forinttal kapnak többet.

 

Ez azt jelenti, hogy az ő emelésük összege magasabb, mint a sor végén lévők havi ellátása. Tovább nő tehát a szakadék nyugdíjasok között, mert a kormány meg sem hallgatta az idősek szervezeteinek követeléseit, hogy a kisnyugdíjasoknak többet kellene adni, hiszen a pénzükért lassan az élelmet sem tudják megvenni maguknak.

 

A mostani 15 százalékos emeléssel szemben ráadásul várhatóan ennél magasabb lesz az infláció 2023-ban is, miközben a kormány adós a tavalyi pénzromlás ellentételezésének egy részével is. A három lépcsőben adott, összesen 14 százalékos nyugdíjemelésnél ugyanis az utolsó hónapok áremelkedését már nem vették figyelembe, pedig ez akár 1-2 százalékos többletet is jelenthet az időseknek.

 

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a kormány a nyugdíjasokat érintő infláció számításánál még mindig a két évvel korábbi vásárlói kosarat veszi alapul. Akkoriban a nyugdíjasok még csak a jövedelmük 30 százalékát költötték élelmiszerrel kapcsolatos kiadásokra, de az óriási infláció miatt ez az arány mostanra hatvan százalékra emelkedett. A rezsiköltségek 60 százalékkal nőttek, a gyógyszerek árának emelkedésével pedig a harmadik helyen állunk Európában. Mindezt figyelembe véve semmire nem elég a 15 százalékos emelés, hiába harsogja győzelmi jelentését a kormányzati propaganda.