50 százalékos tulajdonrészt szerzett a Tritonlife magánkórházban a Szegedi Tudományegyetem

Az egyetemi szabályzat ugyan lehetővé teszi a gazdasági társaságban való tulajdonszerzést, de az szmsz-ben az is benne áll, hogy ezt csak az intézmény támogatása érdekében tehetik. Hogy ez pontosan mit jelent, senki nem tudja.
Kékes Viktória

2022. május 30. 11:46

50 százalékos tulajdonrészt szerzett a Tritonlife magánkórházban a Szegedi Tudományegyetem

A Szegedi Tudományegyetem Holding Kft. májusban 50 százalékos részt szerzett meg a Tritonlife Partiscum Kft-ben – írja a hvg.hu.

 

A lap arra emlékztet, nem ez az első eset, hogy magáncégben vásárol részesedést az egyetem. 2021 augusztusában például a gyógyászati eszközöket gyártó Ortoproifil Kft.-vel közösen alapítottak vállalkozást. Korábban is hozott létre cégeket a SZTE, de ezekben kizárólagosan az egyetem volt a tulajdonos, majd az egyetemet a tulajdonában álló SZTE Holding Kft. váltotta ezekben a cégekben.

 

Az egyetemi szabályzat ugyan lehetővé teszi a gazdasági társaságban való tulajdonszerzést, de az szmsz-ben az is benne áll, hogy csak az intézmény támogatása érdekében tehetik ezt. Hogy ez mit jelent pontosan, nem tudni.

 

Az viszont biztos, hogy az ilyen döntéseket jóvá kell hagynia az egyetemet fenntartó alapítványok is, amelynek kuratóriumi tagja az a Lantos Csaba, aki korábban a magánkórházát eladta a Tritonlife-nak. 

 

A cégben az egyetemi tulajdonszerzés előtt tíz százalékos részesedése volt Bartha László korábbi polgármesternek, aki anno azzal vált ismertté országszerte, hogy privatizálni akarta a városi kórházat. Miután Botka László átvette Szeged vezetését, Bartha saját egészségügyi vállalkozást indított és egészen májusig részesedése volt a Tritonlife Partiscum Kft.-ben is. Sőt, 2027-ben újra lehetősége lesz öt százalékos tulajdonrészt szerezni, mivel erre elővásárlási joga van. 

 

A hvg.hu felidézi, hogy a magánkórház tavaly költözött be abba az épületbe, melynek egyik része idősek luxusotthonának épült, a másik felében pedig egy magánklinika működött. Az épület fejlesztésére az előző tulajdonos uniós támogatást is nyert, de a beruházást már nem tudta befejezni. Az ingatlan a Minerva Vagyonkezelő Zrt-é, amelyet a sajtó Szijj Lászlóhoz köt, a szolgáltatást pedig egy, a kórházi ellátástól elkülönülten működő, de a Tritonlife tulajdonosainak érdekeltségéhez tartozó cég működteti.