Jelentős, akár 50 százalékos áremelés várható a menzákon is

Az alapanyagok és az energia árának növekedése miatt kénytelenek több pénzt kérni a közétkeztető cégek az önkormányzatoktól. Szegeden a tavaly szeptemberi emelés után, idén szeptemberben kerül majd sor áremelésre, amelynek mértéke várhatóan 17 százalék lesz.
Kékes Viktória

2023. január 31. 10:34

Jelentős, akár 50 százalékos áremelés várható a menzákon is

Egyre több pénzbe kerül előállítani a menzán készülő ételeket, ezért a közétkeztetők egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. A Hungast csoport kommunikációs igazgatója az RTL Híradónak azt mondta, emiatt 48-50 százalékos emelésre lenne szükség. Az emelés nagyságáról folyamatosan tárgyalnak az önkormányzatokkal. Itt azt is felvetették, hogy a rezsiszámlákhoz igazítanák a számlázást, vagyis többet kérnének akkor, ha azok magasak és kevesebbet, ha alacsonyak. Enyedi Csaba kihangsúlyozta:

 

„Nem nyerészkedésről, hanem az életben maradásról van szó”. 

 

Több önkormányzat már megállapodott saját közétkeztető partnerével az emelés mértékéről: 

  • a budapesti II. kerületben (2 év után) 22 százalékkal drágult a menza,
  • Debrecenben 49 százalékkal,
  • Békéscsabán pedig 30 százalékkal.

 

A kormány a Híradónak a témával kapcsolatban azt írta, a tavalyi 87 milliárdról 101,5 milliárdra emelték a gyermekétkeztetés támogatását. 

 

Néhány nappal ezelőtt a Témában Tóth András, az NGSZ igazgatója elmondta, hogy 86 millió forinttal csökkentette szegedi közétkeztetési normatívát a kormány. A cég az áremelkedés utolérésére egy kétlépcsős rendszert hozott létre, aminek első foka a tavaly szeptember elsejével hatályos áremelés volt. A közétkeztetés közel egymilliárd forinttal drágult. Ennek a megoszlása viszont gyakorlatilag azt jelenti, hogy 700 millió forintot kell az önkormányzatnak a korábbi 238 millió forint helyett biztosítania és a fennmaradó 300 millió forint az, ami a szülői térítési díjakban jelentkezik. Gyakorlatilag 10 forintból 7 forintot az önkormányzat áll, 3 forintot a szülők. A kétlépcsős áremelési rendszer második foka idén szeptember elsejével lép életbe, a mértéke várhatóan tizenhét százalék lesz.