Akár 100 holttest is van minden második épület alatt Mariupolban, Zelenszkij: az eddigi legfontosabb ütközet lesz a szeverodonyecki csata

Az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeinek összefoglalója csütörtök koradélután.
Kékes Viktória

2022. június 09. 13:23

Akár 100 holttest is van minden második épület alatt Mariupolban, Zelenszkij: az eddigi legfontosabb ütközet lesz a szeverodonyecki csata

Csaknem minden épület alatt 50–100 holttestet találtak Mariupolban

 

A város polgármesterének tanácsadója kyivindependent.com-nak azt nyilatkozta, hogy az oroszok által megszállt városban 50–100 holttestet találnak „öt többszintes lakóház közül minden másodikban”. A holttestek egy részét a hírek szerint a helyi szemétlerakóba szállították. 

 

„Ez a halál végtelen karavánja” – mondta Andriuscsenko.

 

Tízezer civil rekedt Szeverodonyeckben

„Nehéznek, de kezelhetőnek” tartja Szeverodonyeck helyzetét a város polgármestere a Reuters tudósítása szerint. Olekszandr Sztrijuk csütörtökön reggel azt mondta, hogy a védelmi vonalaik az erős orosz tüzérségi tűz ellenére is kitartanak, azonban most már lehetetlen evakuálni az embereket a városból. A Elmondása szerint körülbelül 10 ezer civil maradt Szeverodonyeckben.

 

Volodimir Zelenszkij szerda este arról beszélt, hogy Szeverodonyeckben:

 

„Nagyon ádáz, nagyon nehéz csata zajlik. Valószínűleg a legnehezebb az egész eddigi háborúban. Hálás vagyok mindenkinek, aki ezt a vidéket védi. Sok szempontból itt dől el Donyec-medencénk sorsa.”

fotó: president.gov.ua

Kitiltották az orosz lobbistákat ez Európai Parlamentből

Az Európai Parlament kommunikációs osztálya az Átlátszónak megerősítette, hogy az EP elnöke, Roberta Metsola június 2-án azonnali hatállyal megtiltotta az orosz lobbiszervezetek képviselőinek belépését az Európai Parlament valamennyi épületébe az EU területén és azon kívül is.

 

„A döntés arra válaszul született, hogy Oroszország számos csatornán, köztük állami tulajdonú cégeken keresztül, hamis információkat kreál és terjeszt az Ukrajna elleni háborúról. A döntés kiterjed az Oroszországi Föderációban bejegyzett és az EU Átláthatósági Regiszterében nyilvántartott entitásokra, valamint minden, az uniós szankciók hatálya alá tartozó entitásra.” 

 

Arról, hogy a belépési tilalmat más EU-s intézményekben is alkalmazzák, egyeztetések folynak.

Az EU 20 millió euróval támogatja az ukrán induló vállalkozásokat 

Az Európai Unió 20 millió euróval (mintegy 7,6 milliárd forint) támogatja az innovációban jeleskedő ukrán induló vállalkozásokat, az új uniós program 60 ezer euróig terjedő közvetlen pénzügyi támogatást nyújt legalább 200, a mélytechnológia területén tevékenykedő ukrán kezdeményezés számára – közölte az Európai Bizottság csütörtökön az MTI tájékoztatása szerint.   

 

A támogatás segíthet felkészíteni az ukrán induló vállalkozásokat arra, hogy versenybe szálljanak az Európai Innovációs Tanács által nyújtott jövőbeli finanszírozási lehetőségekért. Az EIC 17,5 millió euró erejéig finanszírozhat induló vállalkozásokat vissza nem térítendő támogatások és tőkebefektetések útján, valamint további magánbefektetéseket vonhat be a közpénzekből befektetett összeg legfeljebb háromszorosáig.

 

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint Ukrajna csütörtökön ratifikálta a Horizont Európa programhoz és az Euratom kutatási és képzési programokhoz társulásáról szóló megállapodást. Az európai és ukrán kutatóknak és innovátoroknak, egyetemeknek, vállalkozásoknak, köztük a kis- és középvállalkozásoknak ezt követően minden lehetőségük megvan arra, hogy egyenlő feltételek mellett működjenek együtt a közös célok elérése és kihívások kezelése érdekében.

ORFK: csaknem tízezren érkeztek szerdán Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 5123 ember lépett be szerdán Magyarországra, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 4759-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökön az MTI-vel.

 

Az ukrajnai háború elől szerdán 52 ember, köztük 15 gyermek érkezett Budapestre vonattal.