5 milliárd forint értékű PCR-teszt ment a kukába, de a kormány szerint nincs felelőse az ügynek

Lejárt a szavatossága, ezért 5 milliárd forint értékű PCR-tesztet semmisítetett meg a kormány. Szabó Tímea a parlamentben a felelősöket kereste, de Kontrát Károly államtitkár szerint még a vizsgálat sem indokolt.
Vass Imre

2021. december 10. 18:24

5 milliárd forint értékű PCR-teszt ment a kukába, de a kormány
szerint nincs felelőse az ügynek

Szabó Tímea írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének, hogy megtudja, ki a felelős a kidobott PCR-tesztekért. A Párbeszéd frakcióvezetője ugyanis azt feltételezte, a kormány hibája miatt kellett a korábban 5 milliárd forintért megvett PCR-teszteket megsemmisíteni.

 

A politikus öt kérdést tett fel:

Miért nem használták fel ezeket a teszteket?

Ki a felelős az összesen 5 milliárd forintos kárért?

Tesz-e feljelentést a Minisztérium az ügyben, indul-e vizsgálat?

Tervezik-e, hogy ingyenessé teszik mindenkinek a tesztelést, ahogy az már Európa nagy részében megtörtént?

 

Kásler Miklós helyett a belügyi tárca államtitkára, Kontrát Károly válaszolt Szabó Tímeának, aki szerint „az egészségügyben a legfontosabb szempont a betegbiztonság, éppen ezért az ellátás során nem használható fel olyan eszköz vagy készítmény, amely lejárt szavatosságú.”

 

Az államtitkár szerint az történt, hogy a rövid idő alatt eredményt adó gyorstesztek megjelenése visszaszorította a PCR-tesztek felhasználási mennyiségét, így mivel kevesebbet használtak belőle sok megmaradt és azok szavatossága lejárt. Ezért a megmaradt mennyiség megsemmisítését az Országos Kórházi Főigazgatóság elrendelte. Hozzátette, mivel senki nem hibázott, az ellátás pedig kárt nem szenvedett, így vizsgálat lefolytatása sem indokolt. 

 

A tesztelés ingyenessé tételének lehetőségéről Kontrát Károly azt mondta, az Operatív Törzs a külföldi minták alapján folyamatosan vizsgálja.

 

(24.hu)