5 hazugság a Szeviép-perről, amit a fideszes propagandasajtó terjeszt

Még a végén kiderül, hogy szó sem volt összeférhetetlenségről.

2020. január 08. 22:41

5 hazugság a Szeviép-perről, amit a fideszes propagandasajtó terjeszt

1. Nem igaz, hogy összeférhetetlen volt az ügyeket kiosztó bíró

Sokkal több folyosói pletykánál, de még nem hivatalos az információ: nem igaz, hogy a Szeviép-perben az egyik védőügyvéd élettársa szignálta az ügyet a Kovalcsik Éva vezette tanácsra.

Erre gyorsan rákérdeztünk az Országos Bírósági Hivatalnál, ahonnan kitérő választ kaptunk:

„Az OBH elnöke az úgynevezett Szeviép-üggyel összefüggésben igazgatási vizsgálatot rendelt el a Szegedi Törvényszéken. A vizsgálat lezárultát követően annak eredményéről a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk.”

2. Nem igaz, hogy az ítéletet meghozó bírók összeférhetetlenek voltak

Megkérdeztük azt is, tudják-e hány bíró vásárolt Csongrád megyében, illetve Magyarországon önkormányzati lakást az elmúlt tíz évben, illetve azt is, hány bírónak van Csongrád megyében, illetve Magyarországon olyan felesége/férje/élettársa, akinek van vállalkozása, bt.-ben kft.-ben zrt.-ben tulajdonviszonya, illetve hányan vannak vezető tisztviselők közülük ezekben a cégekben?

Ezekre a kérdéseinkre az alábbi válaszokat adták:

„A bírák ingatlanvásárlásairól az Országos Bírósági Hivatal (OBH) nem vezet nyilvántartást. Ezzel kapcsolatos adatokat a bírák vagyonnyilatkozatai tartalmaznak, ezeket – a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény 204. §-a szerint – a bíró felett munkáltatói jogkört gyakorló bírósági elnökök rendszeresen ellenőrzik.

A bírák, illetve hozzátartozóik gazdasági társaságokban fennálló érdekeltségeiről jelenleg nincs országos nyilvántartás. Ezen típusú nyilvántartás esetleges bevezetéséről az OBH az úgynevezett Szeviép-ügyben zajló vizsgálat lezárultát követően határoz.”

Azaz olyan „ügyekkel” támadják a bírókat, amelyek igazából nem ügyek. Az összeférhetetlenségről is kiderül, hogy ebben az esetben nem több, mint egy jól hangzó szakkifejezés, amellyel különösebb erőfeszítés nélkül lehet hergelni az átlagembert.

3. Nem igaz, hogy az ítéletnek bármi köze lenne az önkormányzati közbeszerzésekhez

Ha már itt vagyunk, Nóvé Ágnes és az Éptárker jobboldali vegzálása kapcsán fussunk már végig az alábbi dátumokon:

  • 2018. április 10-én nyílt közbeszerzési eljárást írt ki Szeged a Zöld Város – Belső Tarján projektre.
  • 2018. augusztus 17-én eredményt hirdettek a Zöld Város – Belső Tarján projektben, amit a nyílt közbeszerzési eljáráson az Alapközmű Kft. vezette konzorcium nyert meg. A beruházás értéke bruttó egymilliárd forint. Ennek a konzorciumnak a tagja az Éptárker. A bruttó egymilliárd forintból 195 millió forint illette a céget, az általa elvégzett munka után.
  • 2018. november 20-án ítéletet hozott elsőfokon a Szegedi Járásbíróság a Szeviép-perben.
  • 2019. december 13-án ítéletet hozott másodfokon a Szegedi Törvényszék a Szeviép-perben.

Három hónappal az elsőfokú ítélet és tizenhat hónappal a másodfokú ítélet előtt eredményt hirdettek a Zöld Város – Belső Tarján projektben.

Honnan és miért kellene azt tudnia a nyílt közbeszerzési eljárást lefolytató bíráló bizottság tagjainak, hogy a pályázó cégek tulajdonosainak mi a foglalkozása?

Honnan kellene azt tudnia a nyílt közbeszerzési eljárást lefolytató bíráló bizottság tagjainak, hogy egy elsőfokon még le nem zárult perben ki tárgyalja majd az ügyet másodfokon?

4. Nem igaz, hogy Szeged önkormányzata érintett az ügyben

A szegedi önkormányzat semmilyen módon nem volt részese a Szeviép pernek, így pedig végképp nem beszélhetünk semmilyen összeférhetetlenségről. Nem is olyan régen Szabó Bálintot épp azért marasztalta el a bíróság, mert alaptalanul próbálta belekeverni a várost és a polgármestert a Szeviép ügyébe. Őt azonban láthatóan nem zavarja sem az ítélet, sem a tények, hiszen ugyanezt a hazugságot ismételgeti azóta is, megállás nélkül.

5. Nem igaz, hogy az Éptárker közvetlenül az ítélet után ki lett fizetve

A Pesti Srácoknak Szabó Bálint által átadott Éptárkeres számlát valóban december 17-én érkeztette a polgármesteri hivatal, viszont december 18-án nem a fizetés történt meg, hanem a hivatal szabályzata szerinti kötelező teljesítési igazolás, amelyet az az ügyintéző végez el, aki jogosult a kifizetéssel érintett költségvetési sorról teljesítést igazolni.

Az Éptárkernek Szeged 2020. január 16-án fizet.

gszl