4900 forintot kellett fizetniük a diákoknak a próbaérettségiért egy salgótarjáni iskolában

A vizsgát egy külsős cég bonyolította le. A tankerület vizsgálatot indít az ügyben. Szerintük az intézménynek engedélye sem volt külső anyagi forrásokat bevonni.
Kékes Viktória

2023. január 17. 11:41

4900 forintot kellett fizetniük a diákoknak a próbaérettségiért egy salgótarjáni iskolában

A salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban próbaérettségi dolgozatait a MEGAvizsga Oktatási Kft. állította össze, magyar nyelv és irodalomból, történelemből és matematikából írtak próbaérettségit a végzős diákok.

 

Ez egy osztálynak 133 ezer forintba került, azaz fejenként 4900 forintot kellett fizetniük. Az iskola honlapján közzétett állásfoglalás szerint a diákok, a szülők és a tanárok közösen döntötték el, hogy részt vesznek a fizetős vizsgán.

 

Az iskola igazgatója az ügyet nyilvánosságra hozó Telex kérdésére közölte, hogy az összeg a dolgozat összeállítását, nyomdai előállítását és javítását fedezi. A befizetett összegből sem az iskola, azaz a pedagógusok és az igazgató, sem a tankerület nem részesült.

 

Az iskolát fenntartó Salgótarjáni Tankerületi Központ válaszából pedig az derült ki, hogy nem tudtak a fizetős próbaérettségiről, és megkezdték az ügyben a kivizsgálást. Szerintük az intézménynek engedélye sem volt arra, hogy saját hatáskörben külső céget vonjon be a próbaérettségiztetésbe.