470 milliárd forint uniós pénztől eshet el Magyarország

Magyarország kevesebb vissza nem térítendő támogatásra lesz jogosult az Európai Unió helyreállítási alapjából a vártnál magasabb gazdasági növekedés miatt. No persze amíg a Bizottság nem kap megfelelő garanciákat arra, hogy a pénz felhasználása hatékony és átlátható lesz, egyetlen eurócentnyi támogatást sem kapunk.
Kékes Viktória

2022. február 18. 11:20

470 milliárd forint uniós pénztől eshet el Magyarország

A Népszava Darvas Zsolt, a brüsszeli székhelyű Bruegel kutatóintézet vezető szakértőjének számításaira hivatkozva írta meg, hogy az előzetesen várt 2511 milliárd forint helyett 2080 milliárdot kaphatunk 2021-2026 között a járvány utáni gazdaságélénkítésre szánt pénzügyi alapból. Ez 18 százalékos csökkenés az eredeti összeghez képest. Darvas a Népszavának azt mondta, minden tagállamban magasabb lett a gazdasági növekedés a vártnál, Magyarország a pénz 18 százalékos csökkenésével a harmadik legtöbbet veszítő tagállam.

 

Kérdés, hogy kapunk e-egyáltalán az uniós pénzből. Orbán Viktor és Varga Judit ugyan előszeretettel hivatkozik arra, hogy a családvédelmi törvény miatt nem hagyta jóvá az Európai Bizottság a magyar helyreállítási tervet, a valóságban a Bizottságnak az uniós pénzek felhasználását illetően vannak komoly aggályai. Mindaddig nem is számíthatunk megállapodásra,  amíg az Orbán-kormány nem hajt végre igazságügyi reformot, és ad megfelelő garanciákat arra, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal által feltárt korrupciós ügyeket megfelelően ki is vizsgálják a nemzeti hatóságok. Brüsszel egyetlen elvárása, hogy megfelelő garanciát kapjon a magyar kormánytól arra, hogy az uniós források felhasználása hatékony és átlátható lesz. Amíg ez nem teljesül 2000 milliárdos támogatásról kell lemondanunk a korrupt Orbán-kormány miatt.