45 évesek a LEGO figurái, alig változtak ennyi idő alatt

Éppen hatvanöt évvel ezelőtt szabadalmaztatta Godtfred Kirk Christiansen a Lego játékot. A játék azóta is töretlen népszerűségnek örvend nem csak a fiatalok, hanem a felnőttek körében is. A játék figuráival pedig 45 éve találkozhattak először a vásárlók.
Vass Imre

2023. január 28. 11:34

45 évesek a LEGO figurái, alig változtak ennyi idő alatt

Godtfred Kirk Christiansen először még fából gyártott játékokat, azonban 1949-ben, gazdasági okokból, műanyagból kezdte előállítani a kockákat. A játék legfőbb újdonsága az volt, hogy a többnyire négyszögletes építőelemek tetején „bütykök” helyezkedtek el, aljuk pedig lyukas volt, így a kisgyerekek is könnyen össze tudták illeszteni.

 

Godtfred Kirk Christiansen 1958. január 28-án szabadalmaztatta azt a formáját, amit ma is ismerünk, amelynek dizájnja azóta sem változott. 

 

1978-ban került piacra a játékfigurákat, azzal a céllal, hogy a szerepjáték lehetőségével egészítsék ki a Lego-élményt.

 

 

A Lego játék mostanra túlmutat az egyszerű játék felhasználási területein. Valóságos kultusza van, követői Lego szobrokat, mozaikokat alkotnak, összetett gépeket készítenek. Némelyik szobor több százezer darabból készül és több tíz kilogrammot nyom. A mozaikok akár falnyi méretűek lehetnek. Sikerült már Lego lakatot és ingaórát is konstruálni. De a lényeg még mindig az, hogy a gyerekek jót játszanak az építőkockákkal.