444: voltak olyan kórházak, ahol minden második intenzív osztályon ápolt beteg meghalt a járvány első hulláma alatt

Hogy mi okozta a kórházak halálozási arányai közötti kirívó különbségeket, nem tudni. Az adatok egy részét úgy kellett kiperelni az államtól, egy részükről továbbra is azt állítják, hogy nem rendelkeznek velük. Az biztos, hogy voltak a járvány alatt olyan kórházak, ahol súlyos ellátási gondokkal küzdött az intenzíves ellátás, és ez minden bizonnyal meglátszott a halálozások számán is.
Kékes Viktória

2022. június 03. 12:38

444: voltak olyan kórházak, ahol minden második intenzív osztályon ápolt beteg meghalt a járvány első hulláma alatt

Majdnem minden negyedik beteg meghalt 2020-ban a magyar intenzív osztályokon, összesen 11 700-an. Egy évvel korábban, amikor még nem volt koronavírus-járvány, minden ötödik embert vesztettek el, összesen 9400-at. Voltak egészen kiugró megyék is. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az 50 százalékot közelítette a halálozási arány 2020-ban, de Komárom-Esztergomban és Pest megyében is meghaladta a 40-et. A járvány előtti utolsó évben sehol sem fordult elő ilyen. Voltak olyan kórházak, ahol minden második beteget elveszítettek - írja a 444.hu

 

Ebbe a körbe tartozik például 

  • a budapesti Szent Margit Kórház,
  • a ceglédi,
  • a pápai,
  • a nyíregyházi és
  • a tatabányai kórház.

 

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint azokon az intenzív osztályokon haltak meg sokan a járvány első évében, ahol korábban is magas volt a halálozás.

 

Arra vonatkozólag viszont nincs semmiféle adat, hogy mi okozta az óriási különbségeket az egyes korházak halálozási mutatói között. Miért magasabb a halálozás a Szent Margit Kórházban, mint a Korányiban vagy a Dél-pesti Centrumkórházban, ahol kezdettől fogva nagy volt a covidos terhelés?

 

A 444 megkereste a legrosszabb mutatókkal rendelkező kórházakat és az állami fenntartót. Csak a kiskunhalasi kórháztól kaptak választ, Szepesvári Szabolcs főigazgató azt írta:

 

„Egy intenzív osztály halálozási mutatóit nagyban befolyásolja annak ellátási jellege. Országunkban és a világon is számos, speciális ellátással foglalkozó intenzív osztály létezik, úgy mint kardiológiai, traumatológiai, szívsebészeti profilú. Kórházunk intenzív osztálya általános profilú, így vegyesen lát el operáltakat, traumás sérülteket, kardiológiai eseteket, szeptikus betegeket, mérgezetteket... Önmagában a halálozási mutató nem ad lehetőséget az osztályok közötti összehasonlításra, mivel azt nagyban befolyásolja, hogy oda milyen profilú betegek érkeznek, azok átlagéletkora mennyi, és milyen állapotsúlyosságban veszik fel őket.”

 

A 444 azt is megpróbálta megtudni, hogy a második hullám kezdetétől fogva mikor, mennyi covidos beteget ápoltak intenzíven és sima covid-osztályon. Kikérték a halálozási számokat is, mindezt napokra és az összes kórházra lebontva. Kíváncsiak voltak arra is, hogy alakult az ápoló-beteg arány, hiába ugyanis a végtelen ágy és lélegeztetőgép, ha nincs, aki figyeljen a betegekre.

 

A hivatal a már jól ismert módon járt el: addig húzta a válaszadást, ameddig lehetett, végül másfél hónap után azt írták, keressék fel a koronavirus.gov.hu-t, ahol ezek közül semmilyen adat nem volt elérhető.

 

A lap végül pert indított az Országos Kórházi Főigazgatóság ellen. A bíróságon a hivatal főigazgató-helyettese később elismerte, hogy az adatok egy része rendelkezésre áll,

 

„(...) más kérdés, hogy tároltuk-e azokat, az én vezetésem alatt álló szervezeti egységben biztosan nem”.

 

Takács Péter (most már egészségügyi államtitkár) szerint a jelentések emailben érkeztek be a kórházaktól, és bár a titkárnőjét kellene megkérdezni az archiválás módjáról, a tavaly áprilisi-májusi adatokról azt mondta, szerinte már nincsenek meg. 

 

Az adatok egy részét végül idén májusban kapták meg a 444 munkatársai. A hosszas pereskedést követően annyit sikerült megtudniuk, hogy mikor, mennyi covidos beteget ápoltak az egyes kórházak 2020 novembere és márciusa között. (Más országokban ezeket az adatokat naponta közölték a járvány alatt.)

 

Ami biztosan kijelenthető, hogy voltak a járvány alatt olyan kórházak, ahol súlyos ellátási gondokkal küzdött az intenzíves ellátás, és ez minden bizonnyal meglátszott a halálozások számán is. 

 

Hiába mondta ki a bíróság, hogy a hivatalnak ki kellene adnia azt is, hány covidos beteget ápoltak a különböző kórházak nem intenzív osztályain, az OKFŐ azonban továbbra is azt állítja, nem rendelkezik ezekkel az adatokkal. 

 

Ez azt jelenti, hogy a kórházakat fenntartó állami hivatal nem tudja hány középsúlyos covidos esetet kellett ellátni. Takács erre is azt mondta, a kórházak emailben küldték be a számokat, de utólag talán törölhették őket. (Minek később ezekből levonni az esetleges tanulságokat, igaz?) A főigazgató-helyettes szerint azt eleve nem is gyűjtötték, mennyi covidos halt meg a különböző kórházakban, akár intenzív osztályon, akár máshol. 

 

A nyilvános adatokból annyi mindenesetre látszik, hogy 2020-ban az infektológiai és a pulmonológiai osztályokon is megugrott a halálozási arány az utolsó járvány előtti évhez képest.

 

2019-ben ezren, 2020-ban már ötezren haltak meg az infektológiai osztályokon. Itt is igaz, hogy ott jellemzően ott haltak meg többen, ahol korábban is, például 

- a győri, 

- a szombathelyi, 

- a gyulai, 

- és a kaposvári kórház. (Itt volt a legmagasabb, 20 százalékos a halálozás 2020-ban.)

 

A koronavirus.gov.hu adatai szerint ezidáig 46 266 honfitársunk hunyt el a koronavírus miatt. Szomorú belegondolni abba, hogy az államnak esze ágában sincsen minden lehetséges adatot begyűjteni, hogy azok elemzésével fény derüljön az ellátás esetleges hiányosságaira. No persze mindannyian tudjuk, hogy milyen nehézségekkel küzd az ezer sebből vérző magyar egészségügyi rendszer. Épp ma írtunk arról, hogy a NEAK főigazgatója szerint azonnali beavatkozásra van szükség, különben még több szakember hagyja el a pályát és még több beteg marad ellátatlanul. Orbán Viktor megoldása a problémára - akárcsak az oktatás területén -, hogy a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium alá rendeli az egészségügyi területet is. Mindenki megnyugodhat: legalább katonás rendben halhatunk majd meg az omladozó kórházi falak között. 

 

 

 

 

Címlapon

mutasd mind