444: Rétvári Bence jobbkeze súgott pályázati ügyekben a számlagyárban is érintett letkési vállalkozónak

Bajor Gergő tagadta a vádakat, de a nyomozati jegyzőkönyvből világosan kiolvasható, hogy a két férfi bizalmas viszonyban volt egymással, nem csak pályázati lehetőségekről, hanem a letkési politikai hangulatról is informálták egymást.
Kékes Viktória

2022. május 18. 08:10

444: Rétvári Bence jobbkeze súgott pályázati ügyekben a számlagyárban is érintett letkési vállalkozónak

A 444.hu nyomán mi is beszámoltunk arról a számlagyárról, amely 2018 januárja és 2021 nyara között több mint 19 milliárd forintról állított ki számlát.

 

 

Az ehhez kapcsolódó nyomozás során került az adóhatóság látókörébe Hetei Zoltán, letkési vállalkozó, aki szoros kapcsolatot ápolt a feltételezett bűnszervezet középvezetőjével, Sz. Szabolccsal.

 

A nyomozók Hetei cégét, a Moriani Consulting Kft.-t, mint haszonhúzó társaságot azonosították. A NAV szerint alaposan gyanúsítható, hogy nagy mennyiségben fogadott be számlákat a számlagyártól, és így csupán a vizsgált időszakban, tehát 2018 és 2021 között 167 millió forint kárt okozott a költségvetésnek.

 

Ez azonban csak hab volt a tortán, a bűnszervezet ugyanis a számlagyár hálózatába tartozó kamucégekkel, strómanok és belsős emberek segítségével számos alkalommal nyertek el állami pályázatokat, támogatásokat. Hetei pedig ennek is a szakértőjévé vált: az Átlátszó derítette ki, hogy a letkési önkormányzat 2020-ban közel 20 millió forint állami támogatást nyert el útfelújításra. Ebből a pénzből megújult a letkési Fő utca egy 120 méteres szakasza, de ezzel párhuzamosan volt egy jóval nagyobb beruházás is. Megépült a Széppataki út 600 méteres szakaszon, ami nem máshova vezet, mint Hetei Zoltán magánfarmjára. A pályázatot az önkormányzat adta be, az útfelújításról a vészhelyzet alatt Huszák Tamás polgármester egy személyben döntött. Íme egy részlet Hetei és a polgármester között történt telefonbeszélgetésből:

 

„Csak azt akartam mondani neked, hogy beszéltem a Petivel... éé... a Szijjártóval és mondta, hogy öö... mondta, hogy ki van adva ilyen Pest megyei minden lófaszság és írjunk bele mindent amit csak tudunk és tudunk... meg most Simi is mondta, hogy megvette a szülőotthont Zebegénybe, meg a tököm tudja mi, hogy ezt a környéket akarják főhúzni. Tudsz róla? Kaptál te bármit is”?

 

A 444 megkereste Heteit, és arról kérdezte, tárgyalt-e valaha a külügyminiszterrel. Azt állította, hogy soha életében nem beszélt Szijjártó Péterrel, nem is ismeri, és aki az ellenkezőjét állítja, az nem mond igazat. Sőt semmilyen kormányzati segítséget nem szerzett sem a saját cégeinek, sem Letkésnek. 

 

A nyomozati anyagból azonban látszik, hogy Hetei Zoltánnak is volt jó kontaktja, ha nem is olyan magas szinten, mint ahogy az a jegyzőkönyvben szerepel. A vállalkozót az alatta az időszak alatt, amíg a telefonját lehallgatták, számos alkalommal hívták a Fidesz flottájába tartozó számról. A nyomozók a hívót is azonosították. Hetei súgója pályázati ügyekben a Dunakanyari Védegylet Alapítvány kurátora, a KDNP parlamenti frakciójának titkára, a környékért felelős fideszes országgyűlési képviselő és államtitkár Rétvári Bence jobbkeze, Bajor Gergő lehetett.

 

(forrás: 444.hu)

Bajor a 444 megkeresésére tagadta a vádakat, de a nyomozati jegyzőkönyvből világosan kiolvasható, hogy a két férfi bizalmas viszonyban volt egymással, nem csak pályázati lehetőségekről, hanem a letkési politikai hangulatról is informálták egymást:

(forrás: 444.hu)