444.hu: Orbán legalább 5000 milliárdot kér Brüsszeltől

Levelet írt az Európai Bizottságnak a miniszterelnök. Olyan pénzt is kér, amit tavaly már visszautasított.
Cservenák Zoltán

2022. március 22. 16:32

444.hu: Orbán legalább 5000 milliárdot kér Brüsszeltől

Valami megváltozhatott a magyar gazdaságban egy év alatt, mert olyan 2500 milliárd forintot is kér Brüsszeltől Orbán Viktor, amit korábban nem. A 444.hu azt írja, hogy diplomáciai forrásokból úgy tudják, Orbán Viktor pénteken levélben kért 5000 milliárd forintot az Európai Uniótól.

 

A 444.hu azt írja az 5000 milliárd forintnak 43 százaléka vissza nem térítendő támogatás, a többi, 57 százalék hitel. Ebből tavaly csak a támogatást kérte Orbán Viktor, de nem kapta meg, mivel az unió szerint a kormánya nem tesz eleget a korrupció visszaszorítása érdekében, és túl sok uniós pénz megy a haveroknak.

 

A diplomáciai forrás szerint Orbán azért csak a támogatást kérte, mert úgy gondolta, hogy így kevésbé lesz vele és kormányával szigorú az unió korrupciós kérdésekben, de tévedett.

 

„A Bizottság azóta is ragaszkodik hozzá, hogy a pénz egy részét a korrupció visszafogására, a közbeszerzési rendszer modernizációjára és más, az országspecifikus ajánlásokban szereplő javaslatok végrehajtására költsék” 

 

– írja a 444.hu.

 

Úgy néz ki, Orbánnak most a teljes 5000 milliárdos keret kell, sőt, szeretné, ha 16 százalékkal több lenne az összeg, nem csökkenne a GDP-növekedés arányában.

 

A 444.hu úgy tudja Orbánék megígérték, hogy felállítanak egy korrupcióellenes szervezetet, ez észt mintára működne. A szervezet rendszeresen beszámolna a legfőbb ügyésznek, aki a parlamenti képviselőket tájékoztatná.

 

A kormány délután elismerte, valóban az uniós hitelek lehívását kéri, tehát Brüsszel megállítása elmarad.

 

 

(444.hu)