420-ról 682-re emelkedhet a helyi védett épületek száma Szegeden

December 16-án, pénteken ül össze utoljára ebben az évben Szeged város közgyűlése. A testület a többi között módosíthatja a város költségvetését, és újabb épületeket helyezhet helyi védelem alá.
Szabó C. Szilárd

2022. december 12. 13:05

420-ról 682-re emelkedhet a helyi védett épületek száma Szegeden

Hétfőn ülésezett Szénási Róbert (MSZP) elnökletével a közgyűlés városüzemeltetési bizottsága, ami kevesebb mint harminc perc alatt határozott huszonkét, többségében a pénteki közgyűlés elé is kerülő témában. Két napirend kivételével egyhangúlag döntött a grémium.

 

Az ülésen Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet-módosítás kapcsán elmondta, 

 

Szegeden az országban az egyik legjobb a helyi értékek védelme: a 176 műemléki épület mellett jelenleg 420 helyi védett épület található. Utóbbiak száma növekedhet 682-re, amennyiben pénteken elfogadja a közgyűlés a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet-módosítást. 

 

Az előterjesztésből kiderül, hogy többek mellett a megyei kormányhivatal és a Dél-Alföldi Urbanisztikai Egyesület is támogatja a város „utcakép formáló megjelenésének megőrzésére irányuló törekvését”.

 

Helyi védett épületek száma:

  • Szeged: 682
  • Kecskemét: 325
  • Debrecen: 279
  • Pécs: 124
  • Győr: 60
     

Forrás: SZMJV

 

Nagy Sándor hangsúlyozta: az önkormányzat hosszú évek óta támogatást biztosít pályázat útján a helyi védett épületek rekonstrukciójához az ingatlantulajdonosoknak. 

 

Idén 50 millió forint a szétosztható keretösszeg. 

 

Az elmúlt években ötven épület újulhatott így meg, amihez közel 290 millió forint támogatást nyújtott az önkormányzat. Ezzel nagyban hozzájárult az önkormányzat Szeged egyedi városképének megőrzéséhez.

 

Az ülésen Kovács Tamás gazdasági alpolgármester a költségvetés módosítása kapcsán arról tájékoztatta a bizottság tagjait, hogy 

 

brutálisan megemelkedtek az önkormányzat energiaköltségei: a gázt hétszeres, a távhőt tizenegyszeres, a villanyáramot pedig hatszoros áron tudta beszerezni a város. 

 

A villamos energiára – ami a legnagyobb tétel Szeged költségvetésében – példát is hozott: míg idén 30 forint, addig jövőre már 180 forint lesz kilowattóránként az áram ára. Elmondta: a kormány ugyan tett ígéretet a helyi iparűzési adó csökkentéséből adódó kompenzációra, mintegy 500 millió forinttal kevesebb érkezett a város számlájára, mint ahogy azt ígérték. 

 

Kovács Tamás ugyanakkor hangsúlyozta: a nehézségek ellenére Szeged város költségvetése továbbra is stabil. 

 

Szerinte mindezt nem lehet elmondani az állami költségvetésről, amit Matolcsy György jegybankelnök is kritizált a napokban. A gazdasági alpolgármester szerint a kormány homokba dugja a fejét, nem működik együtt a jegybankkal. Sajnálatosnak tartotta, tartja, hogy a kormány nem működik együtt az önkormányzatokkal, sőt magára hagyja a településeket ebben a kritikus helyzetben. A gazdasági alpolgármesternek komoly aggályai vannak a jövő évet illetően. Szerinte elkerülhetetlen a kötelező feladatok tartós ellátása érdekében, hogy az állam mielőbb többletforrást biztosítson az önkormányzatoknak.