Van, amire van pénz: 420 milliárdot költött sportra tavaly az Orbán-kormány

Bár korábban azzal érveltek a sport kiemelt támogatása mellett, hogy a tömegsportra fordított forintok duplán megtérülnek az egészségügyi megtakarításban, a valóságban továbbra is a versenysportot kezelik kiemelten. Sportlétesítmény-fejlesztésre is jut bőven továbbra is, a költségvetésből a sportra közvetlenül fordított 270 milliárd csaknem fele valamilyen stadion vagy sportcsarnok megépítését szolgálta.
Kékes Viktória

2022. november 28. 10:11

Van, amire van pénz: 420 milliárdot költött sportra tavaly az Orbán-kormány

Az Mfor.hu idén is megnézte a tavalyi zárszámadást, kiemelten kezelve, hogy mennyi pénz ment el a kormány által is kiemelten kezelt sportra.

 

Azt találták, hogy továbbra is dől a pénz, ha erről a területről van szó:

 

Csak a költségvetésből 272,6 milliárd forint ment sportcélokra. A pénz 55 százaléka (149,3 milliárd forint) működéssel összefüggő célokat szolgált, 45 százaléka (123,3 milliárd forint) felhalmozási kiadás volt, tehát valamilyen beruházást, fejlesztést jelentett.

 

Az Mfor arra emlékeztet: a kormány az egyre inkább növekvő sportköltéseket azzal indokolta, hogy minden egy forint sportra költött forint két forint megtakarítást eredményez az egészségügyben. Azt már elfelejtették hozzátenni persze, hogy ez az állítás a tömegsport esetében áll fenn, amelynek támogatása továbbra is messze elmarad a versenysportétól. 

 

Tömegsportra, a gyerekek sportolási lehetőségeire összesen 23,1 milliárdot költöttek, ami a teljes tavalyi sportbüdzsé 8,4 százaléka volt. 

 

Bezzeg a versenysport! Ott aztán dőlt a pénz. Íme néhány nagyobb tétel a teljesség igénye nélkül:

  • 75,9 milliárd forint ment az „új budapesti multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok előkészítésére és megvalósítására”,
  • 37,6 milliárdot költöttek a „sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatok támogatására”,
  • 31,9 milliárdot pedig a Nemzeti Sportközpontokra fordítottak.

 

Ezen felül kiemelkedő mértékű, 10 milliárd feletti kormányzati forrás jutott például a sportlétesítmény-fejlesztésekre (28,4 milliárd forint), a kiemelt nemzetközi sportesemény stratégiára (17,5 milliárd forint) és az autó-motorsportra (15,6 milliárd) is.

 

Amint az jól látszik, a sportlétesítmények még mindig rengeteg közpénzt emésztenek fel, olyannyira meghatározóak voltak a tavalyi sportbüdzsében is, hogy a 

 

272,6 milliárd forintos közvetlen kiadás 48,3 százaléka valamilyen stadion vagy sportcsarnok megépítését szolgálta.

 

A versenysport, és a jellemzően azt támogató intézményi háttér kiemelt támogatása már csak azért is rendkívül visszás, mivel a költségvetésből erre költött súlyos száz milliárdok mellett ide vándorolnak a tao-pénzek is. Ezzel kapcsolatban épp múlt héten írtuk meg, hogy csak tavaly 147,4 milliárd forint be nem fizetett társasági és bankadó ment a sportegyesületekhez az államkassza helyett. A tavalyi tao visszaigénylés új történelmi rekord, megdöntötte a 2016-ban felállított 135 milliárdos csúcsot.