400 milliót költhet saját működésére a SZTE-t fenntartó alapítvány, évi 130 millióba kerülnek vezetők, 270 millióról pedig nem árulják el, mire költik

Mihálik Edvin közérdekű adatigénylést nyújtott be, nem mindenre kapott választ, amire szeretett volna.
Kovács M. Norbert

2021. december 21. 20:37

400 milliót költhet saját működésére a SZTE-t fenntartó alapítvány, évi 130 millióba kerülnek vezetők, 270 millióról pedig nem árulják el, mire költik

Újabb közérdekű adatigénylést nyújtott be a Szegedi Tudományegyetemet fenntartó alapítvány működésével kapcsolatosan Mihálik Edvin, az egységes ellenzéki szegedi országgyűlési képviselőjelöltje. Mihalik ezzel kapcsolatan nemrég posztolt a Facebookon, ebben azt írja, hogy miután az már kiderült, hogy „a Szegedi Tudományegyetemet fenntartó fideszes alapítvány évi 400 millió forintot fordíthat majd oktatás és kutatás helyett a saját működésére”, arra volt kíváncsi, hogy ezt a pénzt pontosan mire költi majd.

 

Mint írja,  

 

„Szabó Gábor válaszából kiderült, hogy az alapítvány vezetői (a kurátorok és a felügyelőbizottsági tagok) átlagosan nagyjából havi 1,2 millió forintos tiszteletdíjra számíthatnak. Tehát a Fidesz által kinevezett tagok évente 130 millióba kerülnek a költségvetésnek.”

 

A Miháliknak küldött válaszból az is kiderül, hogy a kilenc vezetőn kívül egyetlen egy alkalmazottat terveznek foglalkoztatni az alapítványnál. A képviselőjelölt szerint

 

„Nyilvánvalóan nem a titkár fizetésére megy majd el a maradék 270 millió forint. Hogy valójában mire, azt Szabó Gábor nem árulja el arra hivatkozva, hogy az üzleti titok, ami befolyásolná az egyetemek közötti versenyt.”

 

Mihálik Edvin ezzel kapcsolatosan azt is írja bejegyzésében, hogy a neki küldött válasz alapján „érdekes módon” az Szabó Gábor szerint nem befolyásolja az intézmények versengését, hogy „a Fidesz EP képviselője, Trócsányi László egyszerre lesz a szegedi egyetemet működtető kuratórium tagja és a Károli Gáspár Egyetem rektora.”

 

Az ellenzék szegedi képviselőjelöltje szerint „az egyetemi modellváltással teljesen ellenőrizhetetlenné vált, hogyan költik a közpénzt a fideszes alapítványok. A krónikusan alulfinanszírozott magyar felsőoktatásban pedig indokolhatatlan, hogy oktatással és kutatással nem foglalkozó szervek egy kisebb egyetemi kar költségvetéséből működjenek.”  

 

Mihálik szerint a kormányváltás az egyetlen garancia arra, hogy meg lehessen teremteni a transzparens működés feltételeit, és az egyetemeket vissza lehessen adni az egyetemi polgárok közösségének.

 

A teljes bejegyzés itt olvasható el:

Címlapon

mutasd mind