4,5 milliárdos útfejlesztés indult az ELI-nél és Béketelepen

Egy régóta tervezett fejlesztés kezdődött el Szegeden, uniós forrásból, több mint 4,5 milliárd forintból épül meg a Vértó és az ELI közötti út. A beruházásnak köszönhetően a gyalogos, kerékpáros, az autós és közösségi közlekedés feltételei egyaránt javulni fognak, ezzel is elősegítve a helyi gazdaság fejlődését, a foglalkoztatás növekedését.
Vass Imre

2022. március 09. 13:34

4,5
milliárdos útfejlesztés indult az ELI-nél és Béketelepen

Több éves előkészítő munka után indulhattak el a munkagépek az első szakaszon, amely a bevásárlóközponthoz vezető utat és a Régiposta utat köti össze, a Hosszú utcával párhuzamosan. A beruházás négy szakaszból áll, részeként 3,9 kilométer hosszú út épül, 2840 méteres szakaszon pedig felújítják a meglévő utat.

 

Elkészül a Hosszú utcával párhuzamos új út, ami nagyon régen szerepel a város szabályozási tervében és innen egy becsatlakozó út épül az ELI-hez, illetve a körülötte kialakuló Science parkhoz.

 

 

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester elmondta, a Liliom lakópark központi útját kiszélesítik és az eddig lezárt végét megnyitják, így közvetlenül lehet majd Vértóhoz eljutni. Ezen a szakaszon járdát és kerékpárutat is építenek. 

 

Az út megépítése nagyon komoly gazdaságfejlesztő beruházás, mondta Szabó Sándor országgyűlési képviselő az építkezés helyszínén: az Észak-nyugati Ipari Parkban több tucat cégnél közel négyezer ember dolgozik.

 

 

„Ezek a gazdaságfejlesztő programok elsősorban azt a célt szolgálják, hogy a már meglévő ipari, kereskedelmi vállalkozásokat ösztönözzük további fejlődésre, illetve vonzóvá tegyük a területet azoknak a cégeknek vállalkozásoknak a számára amelyek még nincsenek itt, de ide kívánnak települni, javítva ezzel Szeged város gazdasági erejét” – mondta a képviselő.

 

Szabó Sándor hangsúlyozta, a város eddig is több olyan beruházást valósított meg, amely ezt a célt szolgálja. Ilyen volt többek között a Kollégiumi út megépítése, vagy 1,3 milliárd forintért a belterületi gazdasági utak – a Cserje sor, a Vágány utca – fejlesztése. 

 

Mihálik Edvin tanácsnok elmondta a fejlesztés nemcsak az autóval közlekedőknek előnyös, hanem a közösségi közlekedést használóknka és a kerékpárosoknak is. A beruházás keretében tíz új buszmegállót építenek és három régit felújítanak. Elkészül több mint négy kilométer kerékpárút, illetve kerékpáros sávokat jelölnek ki. A buszmegállók mellé pedig kerékpártárolók is lesznek.

 

A projekt részeként a csapadékvíz tárolására két záportározót is megépítenek, kicserélik az érintett szakaszon a lámpatesteket, az újakban energiatakarékos ledes világítanak majd, valamint 160 fát és 1100 cserjét ültetnek majd el – tette hozzá a tanácsnok.

 

 

A fejlesztésről és annak részleteiről a környéken élőket lakossági fórumon tájékoztatják, amelyet a körzet önkormányzati képviselője Fodor Antal hirdetett meg. Ezen részt vesznek a kivitelező képviselői, a városi szakirodák munkatársai és a városfejlesztési alpolgármester is. A fórum március 16-án 17 órakor kezdődik a Napos út 16. szám alatt.

 

Az építkezés elindult, a kivitelezőnek a szerződés szerint tizenöt hónapja van a munkát elvégezni, azaz 2023 nyarára fejeződik majd be a beruházás.

Címlapon

mutasd mind