369 milliárd dollárnyi klímavédelmi beruházás: az Egyesült Államok láthatóan csökkentheti károsanyag-kibocsátását

Joe Biden amerikai elnök aláírta az amerikai inflációt és költségvetési hiányt csökkenteni hivatott törvénycsomagot, aminek része az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, valamint a vényköteles gyógyszerek árának csökkentése.
Garai Szakács László

2022. augusztus 17. 06:59

369 milliárd dollárnyi klímavédelmi
beruházás: az Egyesült Államok láthatóan csökkentheti
károsanyag-kibocsátását

A Fehér Házban rendezett nyilvános eseményen az amerikai elnök az eseményen úgy fogalmazott: „az amerikai emberek győztek, a különérdekek veszítettek”.

 

Az új törvények mintegy 739 milliárd dolláros költségvetési bevételnövelést céloznak, részben adóemelés, és az adóbehajtás hatékonyabbá tétele által, valamint a nagy gyógyszergyárak ármegállapítási gyakorlatának szabályozása révén. A csomag 439 milliárd dollárnyi beruházást is előír klímavédelmi intézkedésekre és az egészségügyi ellátórendszer szélesítésére, ebből 369 milliárd dollárt kell klímavédelemre fordítani.

 

A jogszabálycsomagot a szenátusban a lehető legkisebb többséggel 50-50 szavazat mellett, Kamala Harris alelnök döntő szavazatával fogadták el augusztus 7-én, a képviselőházban a demokraták költségvetés-módosító eljárás keretében vitték keresztül augusztus 12-én. Az elfogadást megelőzően a demokrata párti képviselők körében is hosszú tárgyalássorozat után találtak kompromisszumot, hogy meglegyen az elfogadáshoz szükséges többség, a tervezett intézkedések több eleme kikerült a javaslatból.

 

A Fehér Ház keddi, a ceremónia előtt kiadott közleménye szerint a „Biden elnök és a kongresszusi demokraták közös erőfeszítésének köszönhetően történelmi teljesítmény értek el a jogszabállyal, ami kizárja a különérdekek érvényesítését, támogatja az amerikai családokat, és alulról építkezve növeli a gazdaságot”.

 

A jogszabály törvénybe iktatását követően Joe Biden kampánykörútra indul, amelyen huszonhárom – a novemberi félidős törvényhozási választások szempontjából kulcsfontosságú – államban mutatja be az intézkedések hatásait.

 

A republikánusok szerint a jogszabálycsomag rövid távon nem csökkenti az inflációt, annak hatását a családok nem fogják megérezni, és kifogásolják, hogy a törvények értelmében 87 ezerrel emelkedik a szövetségi adóellenőrök létszáma, így növekszik majd az adó-felülvizsgálatok száma. A demokraták szerint az új ellenőrzések nem érintik majd az évi 400 ezer dollárnál alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családokat, a republikánusok szerint ugyanakkor az adóintézkedések indirekt módon az alacsony és közepes jövedelmű családokat is sújtják majd.

 

A törvénycsomag bevezeti a 15 százalékos minimális társasági adót a nagyvállalkozásokra, amelyek éves profitja meghaladja az 1 milliárd dollárt, ugyanakkor megengedi a cégeknek, hogy a beruházásaik értékét gyorsabban leírhassák, ami csökkenti az adóterhet. A jogszabályok között szerepel a már említett 369 milliárd dollárnyi klímavédelmi beruházás, ami többi között elektromos autók vásárlásakor és energiahatékonysági lakásfelújításkor igénybe vehető adóhitelt tartalmaz, emellett ösztönzi a zöld gazdaság szélesítését, valamint létrehoz egy 4 milliárd dolláros aszály alapot az egyre gyakoribb szárazságok hatásaink kezelésére.

 

(MTI)