350 milliárd forintnyi beruházást halaszt el a kormány, annyira jól áll Magyarország gazdasága

Közleményben jelentette be a hírt a Pénzügyminisztérium, majd a Magyar Közlönyben jelent meg a tartaléknövelési információ.
Garai Szakács László

2021. december 10. 08:13

350 milliárd forintnyi beruházást
halaszt el a kormány, annyira jól áll Magyarország gazdasága

„A magyar gazdaság újraindítása sikeres: a gazdaság teljesítménye 6,1 százalékkal nőtt, a beruházások 12 százalék felett bővültek, a foglalkoztatottak száma 4,7 millióra emelkedett, a munkanélküliségi ráta pedig négy százalék alá javult. Mindez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság teljesítményét már kisebb mértékben szükséges állami beruházásokon keresztül is ösztönözni. A kormány úgy döntött, hogy egyes beruházásokat később valósít meg, ezzel jelentősen, összesen 350 milliárd forinttal növeli Magyarország idei évi pénzügyi tartalékait az államadósság csökkentése mellett.

 

A hamarosan megjelenő, a költségvetés pénzügyi tartalékainak növeléséről szóló kormányhatározat rögzíti, hogy az államadósság-mutató csökkenésének a Kincstári Egységes Számla magas szintje mellett kell megvalósulnia. Magyarország nemcsak az elsők között indította újra a gazdaságát, a magyar gazdaság mára meghaladta a járvány előtti teljesítményét. Ez lehetőséget ad az egyensúlyi mutatók javítására, amellyel erősödik hazánk pénzügyi stabilitása, tovább javul befektetői megítélése. A pénzügyi tartalékokat oly módon növeli a kormány, hogy közben jut forrás a tizenharmadik havi nyugdíjra, a családi adóvisszatérítésre, a 25 év alattiak adómentességére, és a munkát terhelő adók 750 milliárd forintos csökkentésére is” – jelent meg a közlemény a Pénzügyminisztériumtól.

 

A Portfolio ezt úgy értékelte, azért volt erre a lépésre szükség, mert

  • „gigantikus volt az államháztartás hiánya novemberben és
  • eldőlt, hogy idén már biztosan nem kapja meg a költségvetés Brüsszelből helyreállítási program 326 milliárd forintos előlegét.”

 

A lap ezután részletesen elemzi a döntés hátterét is és megjegyzi azt is.

 

„a kiadások elhalasztása első körben úgy hat az államháztartásra, hogy a kiadások csökkenése miatt kisebb lesz a hiány.”

 

A Magyar Közlönyben így jelent meg a döntés:

 

„A Kormány 1888/2021. (XII. 9.) Korm. határozata a költségvetés pénzügyi tartalékainak növeléséről

A Kormány

1. egyetért azzal, hogy a 2021. évi államadósság-mutató csökkenése a Kincstári Egységes Számla magas szintje mellett valósuljon meg;

2. az 1. pont szerinti cél teljesítése érdekében 350 milliárd forint pótlólagos pénzügyi tartalék képzése céljából felhívja a fejezeteket irányító szervek vezetőit, hogy a 2021. évi költségvetés végrehajtása során gondoskodjanak arról, hogy a szakmai (nem uniós) fejezeti kezelésű előirányzatok 2021. költségvetési évről szóló beszámoló szerinti összes költségvetési kiadásai ne haladják meg az 1. mellékletben meghatározott összegeket (a továbbiakban: fejezeti kiadási maximum), azzal, hogy az adott fejezet fejezeti kiadási maximumába beletartoznak a XLVII. Gazdaságújraindítási Alap adott fejezet által kezelt fejezeti kezelésű előirányzatai is;

Felelős: fejezeteket irányító szervek vezetői

Határidő: azonnal

3. a 2. pontban meghatározott fejezeti kiadási maximumtól való eltérésre a pénzügyminiszter adhat engedélyt.”

 

Az egyelőre nem lehet tudni, milyen beruházásokat halasztanak el, de biztosak lehetünk benne, szép lassan ezek is kiderülnek.