3095 millió kontra 390 millió – ez lenne a Fidesz szerinti demokratikus, törvényes választás

Azt, hogy a kormánypártok gyakorlatilag feneketlen zsákból lapátolhatják a pénzt a választási kampányba, eddig is tudtuk, ők azok a Bömbivel és Mergával járó "gazdagék", akik azt vesznek meg, amit akarnak, pénz nem akadály. Az ellenzék meg a szakadt gatyás tanárgyerek. Csakhogy van kampányplafon, amit durván áttörtek a kormánypártok.
Cservenák Zoltán

2022. április 02. 19:10

3095 millió kontra 390 millió – ez lenne a Fidesz szerinti demokratikus, törvényes választás

A Transparnecy International mutatta meg a napokban, hogy milyen hatalmas a különbség a Fidesz-KDNP és az ellenzéki pártok kampányköltése között. Elemzésükben a plakáthelyek vásárlására koncentráltak.  

 

A jogvédő és átláthatóságért küzdő szervezet arra is rámutatott, hogy a Fidesz már önmagában törvényt sért, mivel 1427 milliárd forintot költöttek a törvényileg megengedett 1177 milliárd forinttal szemben.  

 

A 250 milliós túlköltést ráadásul megfejelik azzal, hogy a kormány 1026 milliárdért hirdette a Fidesztől szinte semmiben nem különböző kormánypárti szlogeneket, és a tortán lévő habon a meggy a Civil Összefogás Fórumként nevezett orbánista szervezet, ami 633 millió forintot kap, ebből szervezik a Békemenetet is például. A rendezvényt pedig nagyon nehéz nem Orbán- és Fidesz-KDNP-pártiként jellemezni.

 

Mindent elbír? (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A kormánypártok, a kormány és a CÖF összesen 3095 millió forint költöttek el a kampányban, ez fényévekre van az Egységben Magyarországért 390 milliós kampányköltéséhez képest. Ha így nézzük, a parlamenti bejutási küszöb eléréséért harcoló Mi Hazánk 79 milliója nem is kevés, a Gattyán-párt 66 milliója pedig kifejezetten sok, hiszen az 1 százalék körüli párt csupán hatodát költi az ellenzéki összefogás kampánybüdzséjének, a támogatottságuk viszont hibahatáron belüli.

 

A Transparency azt írja,  

 

a kormányoldal márciusban 3 milliárd forintos összköltséggel 12 ezer 171 darab plakáttal tarolta le a közterületi plakáthelyeket, míg az egységes ellenzéki tömb 1564 darabos plakátkampánya 390 milliós összegbe került. Listaáron számolva az ellenzékhez képest nyolcszoros túlerővel és a törvényi előírásokat közel háromszorosan túlköltve zajlott a Fidesz érdekében a plakátkampány márciusban.  

 

Mindent felfal (forrás: Transparency International)

 

A tanulmányban azt is írják, két korrupciós kockázatot is igazolni tudnak:

 

  • Az álcivil CÖF-ön keresztül zajló és a Fidesz üzeneteit népszerűsítő kormánypropagandára lényegében bármennyi pénzt el lehet költeni jogi következmények nélkül, így lényegében tisztességtelen kampányról van szó.
  • pártként a Fidesz lényegében kockázat nélkül megszegheti a kampányköltési plafonra vonatkozó előírásokat, legfeljebb büntetést kell fizetnie. Pénz pedig szinte annyi van, amennyit akarnak.

Címlapon

mutasd mind