300 millió forintos bírságot kapott a Ryanair az extraprofit-különadó áthárítása miatt

A hírt Varga Judit jelentette be a Facebook-oldalán.
Kékes Viktória

2022. augusztus 08. 10:15

300 millió forintos bírságot kapott a Ryanair az extraprofit-különadó áthárítása miatt

„Június 10-én Budapest Főváros Kormányhivatala fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indított a Ryanair-DAC légitársasággal szemben az extraprofit-különadó áthárítása témájában. Szakmai irányító szervként az Igazságügyi Minisztérium végigkövette a vizsgálatot, melynek végén a fogyasztóvédelmi hatóság a mai napon jogsértést állapított meg, ugyanis a légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat. A fogyasztóvédelmi bírság összege: 300 millió forint” 

 

– írta ki Facebook-oldalára Varga Judit igazságügyi miniszter hétfő reggel.

 

A kormány június elején hét különböző szektorra vezetett be úgynevezett extraprofit-különadókat. A hét ágazat egyike a légi közlekedés, itt utasonként, vagyis jegyenként 3900 forint az adó mértéke az európai utak nagy részére, 9750 forint más esetekben. A plusz költséget a Ryanair szinte azonnal átterhelte az utasokra, légifogalmi adó néven. 

 

A kormány nevében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter reagált, aki „elfogadhatatlannak” nevezte a fapados légitársaság gyakorlatát, ezért fogyasztóvédelmi vizsgálat elrendelését indítványozta. Válaszul a cég vezérigazgatója többször is leidiótázta Nagyot. 

 

A miniszter ezután egy visszafogott közleményben reagált Michael O'Leary kijelentéseire, vele szemben Deutsch Tamás hímtagnak nevezte a vezérigazgatót, Gulyás Gergely pedig arra célozgatott, hogy O'Leary túl sokat iszik. 

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind