27 milliárdos hiányt halmozott fel az állami sportlétesítményeket kezelő Nemzeti Sportközpontok

A baj mértékét jól mutatja, hogy a kormány lefújt több, eddig prioritásként kezelt luxusberuházást, miközben a már meglévő sportlétesítmények túlélése is kérdéses.
Kékes Viktória

2022. október 05. 14:21

27 milliárdos hiányt halmozott fel az állami sportlétesítményeket kezelő Nemzeti Sportközpontok

A Nemzeti Sportközpontok feladata az állami sportlétesítmények, például labdarúgó-stadionok, sportcsarnokok és uszodák fenntartása, üzemeltetése és fejlesztése. Az NSK kezelésébe tartozó ingatlanok a magyar sport fellegvárai, ide tartozik például a szegedi Pick Aréna és a világ egyik legjobb adottságaival rendelkező, majdnem két és fél kilométer hosszú kajak-kenus és evezős létesítmény a Maty-éren. 

 

Ezek fenntartása normális körülmények között is horrorkategóriát jelentettek volna, a jelenlegi gazdasági helyzetben viszont a már a meglévő infrastruktúrák túlélése a tét. 

 

A Népszava úgy tudja, a sportlétesítményeket összefogó Nemzeti Sportközpontok vezetője decemberig 27 milliárd forintos lyukkal számol a szervezet által fenntartott létesítmények üzemeltetésében az elszabadult energiaárak miatt, amelyek hatványozottan jelentkeznek a hatalmas légterű csarnokok, uszodák, termek fűtésekor.

 

Az már most látszik, hogy a kormányzat eddig prioritásként kezelt gigaberuházásait lefújták, nem lesz semmi például a pénzégetéssel egyenlő hajdúnánási MotoGP-pályából, vagy a Puskás Aréna mellé álmodott nemzeti korcsolyázóközpontból sem. 

 

Kérdés, hogy a jelenlegi létesítmények hogyan élhetik túl a válságot. A Népszava információi szerint több létesítményt be kell zárni, ingatag lehet például a legendás Mátraházi vagy Tatai Edzőtábor jövője is.

Címlapon

mutasd mind