265 milliárd forinttal kevesebb kerül volna a gáz, ha nem az oroszoktól vesszük

Az Orbán-kormány folyamatosan azt szajkózta, hogy milyen előnyös szerződést kötött az oroszokkal a gázszállítások kapcsán- Most kiderült, hogy ez sem volt igaz, sokkal többet fizettünk, mintha a szabadpiacról szereztük volna be.
Vass Imre

2023. március 04. 17:26

265 milliárd forinttal kevesebb kerül volna a gáz, ha nem az
oroszoktól vesszük

A Népszava utána nézett, mennyiért is vásárolhattuk volna meg a gáz a szabadpiacról. A holland gáztőzsde, a TIFF mértékegységei alapján most még mindig közel 7 százalékos felárral vesszük az orosz gázt, azonban volt olyan időszak, amikor 10 százalékkal is többet fizettünk érte. 

 

2021-ben 5,9 milliárd köbméter gázt vásároltunk Oroszországtól, amiért összesen 544 milliárd forintot fizettünk. 2022-ben a megvásárolt mennyiség 4,3 milliárd köbméter volt, amiért közel négy és félszer többet, összesen 2,4 ezermilliárd forintot utalt át a magyar kormány. Ezekből az adatokból kiszámolva a gáz átlagára 2021-ben 92, 2022-ben pedig 574 forint volt köbméterenkén.

 

A Népszava számításai szerint, amennyiben a gázt nem az orosz szerződés alapján, hanem a szabadpiacon vettük volna meg, úgy körülbelül 265 milliárd forinttal kevesebbért lehetett volna beszerezni.

Vélemények

mutasd mind