260 méternyi remény az utolsó pillanatokig: fél háztömbnyi, hatvanhét percnyi sorban állás, hátha jut még Pfizer-vakcina este hét után is

Jutott. De hogy a mögöttünk állók közül ki mindenkinek jutott még, és hogy végül hol kellett a katonáknak azt mondani a sorban állóknak, nektek már nem jut, abba nem merek belegondolni.

2021. május 01. 20:14

260 méternyi remény az utolsó pillanatokig: fél háztömbnyi, hatvanhét percnyi sorban állás, hátha jut még Pfizer-vakcina este hét után is

Egy nagy lutri volt ez az egész nap.

Ezért azt csináltuk, amit szoktunk. Odamentünk, hátha. És ez az odamenés, főleg az időben odamenés, sikert hozott. Biztos erre a hozzáállásra is lenne valami böszmesége Orbánnak, csakhát ezt nem nagyon lehet most bevetni, hiszen saját magát is minősítené akkor ezzel, hiszen bőven miatta, miattuk alakultak ki ezek a hatalmas sorok.

A Szeged Televízió délelőtt és délután is beállt egy kicsit a sorba, épp ezért gondoltam úgy, ha már délután is mindenki reménykedett, akkor nézzük meg, mi a helyzet koraeste.

Ezt a távot kellett megtennünk. Egy dologról nem beszélt senki: mi lesz, ha előttem fogy el az oltóanyag...

Anna ugyanis még nem volt eddig beoltva, különböző okok miatt csak Pfizer vagy Moderna jó neki, és amikor eddig egyszer hívták, akkor éppen felsőlégúti betegsége volt, valami hurutos izét sikerült összeszednie, és azért nem mehetett. És miután meggyógyult, teljes joggal izgult napról napra jobban, mikor hívják már végre, de a várt telefonhívás csak nem jött. Este hétre értünk oda, a Pulz utca Teréz utca sarkán állt a sor. Mondtam neki, álljon be gyorsan – hamarabb egyébként nem tudtunk volna odamenni, bármennyire is akart volna –, kérdezze a katonákat, mi a helyzet, addig szerzek neki oltási papírt, vagy mit.

  • 19:06 volt ekkor. Hívott, hogy elvileg van még oltóanyag, halad is a sor, siessek.
    Siettem.
  • 19:45, ekkor voltunk a Pulz utca és a Vasas Szent Péter utca sarkán.
Itt már kicsit bíztam abban, sikerülhet – a mobilommal fotóztam, ennyit tud, de a kutyuska is felismerhető a Volkswagenen!
  • 20:13, ekkor lépett be a rendelőintézet ajtaján, ekkor mérték meg a hőmérsékletét, 36,3, kivételesen ennyit mért a kínai rátartásos lázmérő.
Eddig kellett eljutni

260 méter hatvanhét perc alatt. Sikerült megtenni. Megtanultunk az Orbán Viktor által kommunizmusnak emlegetett szocializmusban sorban állni. Végigálltuk, végigvártuk.

Az első emeleten, a 30-as oltóponton kapta meg az első Pfizerét.

Hatalmas volt a forgalom a lépcsőházban

Az öröm udvarán, egy kicsit még üldögéltünk, mielőtt elindultunk hazafelé.

Így vártuk a bennlévőket

Még akkor is ott kezdődött a sor, ahol ő beállt, direkt megnéztük.

Soha többet ilyen „lottósorsolást!” Mert ez az volt már estefelé.

Abba meg végképp nem akarok belegondolni, mennyi Pfizer-vakcina volt valójában, ha Szegeden ezen az oltóponton késő estig oltottak vele. Biztos, hogy ki lehetne matekozni, hogy egy óra alatt a rendelőintézet oltópontjain mennyien haladtak át. Azt aztán be lehetne szorozni, és kijönne egy szám. Amihez képest a bemondott százezres vakcinaszám valahogy... Nem is tudom, milyennek tűnik. Nem biztos, hogy kijön végül a matek.

Az viszont biztos, hogy az általános országos fejetlenség ellenére a rendőrök, katonák, önkéntes és egyetemista segítők, az oltó orvosok előtt most is le a kalappal. Volt olyan rendőr, aki reggel hat óra óta ott állt az épület előtt és forgalomirányított. Ma is, és minden nap, március óta.

Garai Szakács László