26 éves rekordot dönthet meg az infláció

Az év végére akár a 20 százalékot is elérheti a drágulás üteme. Erre 1996 óta nem volt példa.
Kékes Viktória

2022. szeptember 07. 07:43

26 éves rekordot dönthet meg az infláció

A júliusi 13,7 százalékról további jelentős emelkedés jöhetett augusztusban az inflációban. A Portfolio által megkérdezett elemzők átlagosan 15,7 százalékos áremelkedést várnak augusztusra. Ez azt jelenti, hogy a jegybank által jelzett sáv felső felében alakulhatott a drágulás.

Forrás: Portfolio

Csúcspontról azonban továbbra sem beszélhetünk, szeptemberben ugyanis már megjelenik a fogyasztóiár-indexben a rezsicsökkentés átalakítása, amely újabb súlyos százalékpontokkal emelheti az inflációs mutatót. A tetőzés elérése az árstopok kivezetésétől függhet elsősorban az elemzők szerint. (A jelenlegi szabályozás októberig érvényes az élelmiszerek hatósági árára és a 480 forintos üzemanyagárra is, nagy kérdés utána mi jön.)

Forrás: Portfolio

 

A szakértők között abban mindenesetre egyetértés van, hogy az árstopok esetleges fenntartása esetén is 20 százalék körül tetőzhet a drágulás, míg azok nélkül a 22 százalékot is elérheti.

 

Amennyiben – az elemzői várakozásoknak megfelelően – a kormány október 1-jével kivezeti a 480 forintos üzemanyagárat, októberre már bőven 20 százalék fölé emelkedhet az infláció mértéke. Amennyiben hosszabb időszak alatt, szakaszosan vezetik ki az ársapkát, úgy ennek megfelelően későbbre tolódhat az inflációs csúcspont. 

 

A jegybankot aligha lepi meg az infláció mértéke: Virág Barnabás alelnök augusztus elején már arról nyilatkozott, akár a 20 százalékos inflációt is elképzelhetőnek tartja az év végére. A gazdaságfejlesztési miniszter közben arról beszélt, hogy betöltötték szerepüket az árstopok, a kormány ki akarja vezetni azokat. A hatalmas infláció miatt a kormány a mindössze két hónappal korábban elfogadott jövő évi költségvetést is kénytelen átírni.

 

Címlapon

mutasd mind