25 kórház egy fillért sem kapott a kormánytól az adósságai rendezésére

Az adósságrendezésre kiutalt összegek a tényleges tartozás alig felét fedezik.
Kékes Viktória

2022. december 22. 10:43

25 kórház egy fillért sem kapott a kormánytól az adósságai rendezésére

A napokban utalhatják a beszállítóknak a kórházak azt a mintegy 30 milliárd forintot, amit konszolidációként kaptak a kormánytól. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján közzétett listán szereplő, adósságrendezésre kiutalt összegek a tényleges október végi tartozás (55,1 milliárd) alig a felét (54,5 százalékát) fedezik - írja a Népszava

 

A 30 milliárdból elsősorban azok az intézmények kaphattak, amelyeknek az október végi lejárt tartozásuk meghaladta a havi állami finanszírozásuk egy hatodát. 

 

Az egyhatodos szabály miatt 25 intézmény esett el az adósságrendezési támogatástól köztük van például a Semmelweis Egyetem. De olyan nagy ellátók sem kaptak semmit, mint az Országos Kardiológiai Intézet, a Heves-, a Szabolcs-Szatmár Bereg-, a Békés-, a Borsod-Abaúj-Zemplén- a Somogy-, a Zala- és a Győr-Sopron megyei kórház. Erre a listára került az Országos Mentőszolgálat, az Országos Vérellátó Szolgálat, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Kórházi Főigazgatóság is.

 

Az átlagos 50 százaléknál jóval kisebb adósságrendező összeg jutott 26 intézménynek. Ezek zömében kisebb városi kórházak, amelyek szakmai integrációja a megyei intézményhez formailag vagy megtörtént, vagy éppen most zajlik. Ezek azok a kórházak, ahol időről-időre szüneteltetni kénytelenek egy-egy ellátást, mert nincs szakember a szolgáltatás fenntartására.

 

Vannak olyan intézmények is, amelyek az átlagos összegnél többek kaptak. Ide tartozik a Szegedi Tudományegyetem is, amely 2,7 milliárdos adósságnak konszolidációjára 1,2 milliárdot kapott.

Forrás: Népszava

A Népszava arra hívja fel a figyelmet, hogy 

 

míg tavaly az alapítványi formában működő orvosi egyetemek nem kaphattak közpénzből adósság rendezésre forrást az alapítványi időszakra, az idei évben az állami fenntartású intézményekkel azonos elbírálás alá estek. 

 

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint a 30 milliárdos konszolidáció nem elégséges, és mihamarabb szükség van a számlák teljes körű rendezésre:

 

„Szövetségünk hosszú évek óta sürgeti, hogy a finanszírozást igazítsák a felhasználáshoz. Sajnálatosnak tartjuk, hogy ez nem történt meg az elmúlt évek pénzbőséges időszakában. A kormányzati kommunikációval szemben, az egészségügyi közbeszerzések sajátosságai miatt, a cégek nem vagy csak korlátozott mértékben tudják áraikban érvényesíteni a költségeik drasztikus növekedését és a forint vezető devizákkal szembeni árfolyamromlását. Ez a helyzet minden beszállító cégnek rendkívüli nehézséget okoz, de különösen a forráshiányos magyar tulajdonú kkv-k számára lehet végzetes. Az OSZ ezért azt kéri, hogy a kormány évente többször rendezze a kórházi számlákat annak érdekében, hogy az egészségügyi intézményeknek ne legyen 30 napon túl lejárt tartozásuk. Az adósságrendezés ilyen gyakorlata nemcsak a cégek számára jelentene kiszámíthatóbb gazdálkodási környezetet, de ez a módszer az államháztartás év végi, sokkszerű terhelését is csökkenthetné.”