24.hu: turisztikai portál, elitéttermek és Orbán Ráchel-közeli szervezetek kapták az unió vendéglátósoknak szánt járványügyi támogatását

1,7 milliárd forintból 630 millió jutott a Magyar Turisztikai Ügynökség saját alapítványának.
Cservenák Zoltán

2022. február 07. 09:24

24.hu: turisztikai portál, elitéttermek és Orbán Ráchel-közeli szervezetek kapták az unió vendéglátósoknak szánt járványügyi támogatását

Miközben a kormány és maga a Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezetője is arról beszélt, hogy Brüsszelből nem érkezik segítség a járvány miatt nehéz helyzetben lévő magyar turizmusnak, a tavaly az MTÜ 1 milliárd 746 millió forintot kapott.  

 

A 24.hu szerint ezt a pénzt azonban nem a legnehezebb helyzetben lévő turisztikai vállalkozásoknak adták, hanem a Hellohungary Turisztikai Szolgáltató Kft.-nek adtak belőle 630 milliót. Lénárd Gábor, a cég vezetője a lapnak elmondta:

 

a 630 millióból turisztikai online portált készítenek, sőt, márciusban el is kell indítsák azt.

 

A 24.hu azt írja a Hellohungary Turisztikai Szolgáltató Kft. tulajdonosa a Magyar Turisztikai Szöövetség Alapítvány, ami a lap szerint több szálon kapcsolódik a Magyar Turisztikai Ügynökséghez.

 

Az 1,7 milliárd forintból jutott pénz az Orbán Ráchel-közeli Magyar Divat & Design Ügynökségnek is, de a 24.hu szerint nem derül ki, hogy mennyi.

 

Kapott 37 millió forintot Nagyvázsony is, a település polgármestere Fábry Szabolcs, a Pesti TV műsorvezetője.

 

Az viszont kiderült, hogy 154 milliót kapott az állami kézbe került Hévíz-Balaton Airport Kft., a félig állami tulajdonú Büki Gyógyfürdő Zrt., és az állami tulajdonú Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft.

 

A 24.hu szerint a maradék pénzt balatoni borászoknak és budapesti luxuséttermeknek adták. Utóbbiak közül 70 milliót kapott a Costes, 73 milliót a Gerbeaud Kávéház, 56 milliót a Biarritz étterem, 80 milliót a Kiosk, és ugyancsak 80 milliót a Babel.

 

Sőt, az is szembetűnő, hogy az állami szereplőket nem számítva Veszprém megyei és budapesti szereplők kaptak csak támogatást.

 

A lap felhívja a figyelmet arra is, hogy a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kuratóriumában egyébként ott ül Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse D’or Akadémia egyesület vezetője, Somlyai Zoltán László, aki a Tiborcz István szállodáit üzemeltető cég vezetője és Légli Ottó balatoni borász, fideszes képviselő is.

Kapcsolódó cikkek

mutasd mind