2084 üzlet zárt be az év első felében

Először csökkent 110 ezer alá a boltok száma Magyarországon.
Kékes Viktória

2022. november 28. 09:03

2084 üzlet zárt be az év első felében

Az újabb hatósági áras termékek még több veszteséget termelnek a jellemzően vidéki kistelepüléseken működő kisboltok tulajdonosainak, akik hónapok óta próbálnak kitartani. A Portfolio elemzője szerint 

 

a növekvő költségekkel, a gyenge forinttal és az árstopos termékekkel azonban nem tudtak mit kezdeni. 

 

Megsegítésükre a kormány alig több mint egy éve indított programot. A Magyar Falu Program keretein belül 50 milliárd forintból 1450 helyszínen támogattak fejlesztéseket. Gulyás Gergely további 8 milliárd forintot ígért a kisboltosoknak kárpótlásul a tojásra és a burgonyára kiterjesztett ársapka miatt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor azt ígérte, az újabb támogatást mielőbb, lehetőleg még „az idei évben szeretnénk kifizetni”.

 

A rendeletből azonban az derült ki, hogy csak jövőre kaphatnak pénzt az erre pályázók. 

 

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára az RTL Híradónak azt mondta, az év második felében még több bolt zárhat be, mint az elsőben:

 

„Várhatóan 4000-5000 körül lehet összességében a 2022-ben bezáró boltok száma. Az első emelt díjas energiaszámlák még csak most gyűrűztek be, és gyűrűznek be a következő hetekben a vállalkozásokba”.

 

 

A KSH adatai szerint 2084 bolt zárt be az év első felében. Ezzel először csökkent 110 ezer alá a boltok száma Magyarországon.

 

 

Címlapon

mutasd mind