2024-ig felmentést kaphat Magyarország az olajembargó alól, lövészárokból tartott előadást az Ungvári Egyetem tanára, Mariupolban már a győzelmi ünnepséget készítik elő

Az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeinek összefoglalója péntek koradélután.
Kékes Viktória

2022. május 06. 12:39

2024-ig felmentést kaphat Magyarország az olajembargó alól, lövészárokból tartott előadást az Ungvári Egyetem tanára, Mariupolban már a győzelmi ünnepséget készítik elő

2024-ig kaphat felmentést az orosz olajembargó alól Magyarország

Miután Kovács Zoltán a BBC riporterének azt mondta Magyarország megvétózza az orosz olajembargót, a külügyminiszter pedig ezt megerősítette, a miniszterelnök is megszólalt ma reggel a kérdésben. Orbán Viktor a Kossuth rádióban azt mondta a javaslat elfogadhatatlan, felér egy a magyar gazdaságra dobott atombombával. 

 

Az Euronews brüsszeli tudósítója most úgy értesült, hogy az unió további haladékot adna hazánknak: egészen 2024 végéig vásárolhatnánk olajat Oroszországtól. A Bizottság elnöke ma reggel úgy nyilatkozott, bízik abban, hogy átmegy (az embargót is tartalmazó) szankciós csomag. 

 

„Ha egy nappal tovább tart, hát egy nappal tovább tart, de jó irányba haladunk”. 

 

Ursula Von der Leyen hangsúlyozta, hogy Oroszország nem megbízható partner többé, és bár az olajembargó „nem lesz könnyű”, Európa nem utalhat több pénzt Oroszországba.

 

Kérdés, hogy emiatt változik e a magyar kormány álláspontja. Annyit már most tudunk, hogy titokban ugyan, de évek óta vizsgálják az orosz energiahordozókról való leválás lehetőségét. 

Fedor Sándor egy lövészárokból tartott órát diákjainak

Ennél menőbb tanárt nehéz elképzelni: az Ungvári Nemzeti Egyetem professzora a lövészárokból tartotta meg a turizmusról szóló előadást diákjainak. 

Fotó: Twitter

Brit védelmi minisztérium: május 9-ig akarják elfoglalni az oroszok Mariupolt

A brit védelmi minisztérium szokásos jelentése is megerősíti, hogy az oroszok két napja hevesen támadják az azovsztali acélgyárat. (A Kreml szóvivője ezt tagadja.) A britek szerint ez szoros összefüggésben van azzal, hogy a május 9-én esedékes győzelem napi ünnepségig mindenképpen el akarják foglalni. 

 

Az AP videóján az látszik, hogy máris megkezdték az ünnepségre az előkészületeket a szétbombázott városban: törmeléket sepregetnek, festegetnek és még egy orosz zászlót is kitűztek. A videóban megszólal egy férfi is, aki azt mondja, segítenek helyreállítani a parkokat és az emlékműveket május 9. előtt, „hogy a mariupoli polgárok megünnepelhessék az ünnepet”.

Ukrán legfőbb ügyészség: 223 gyerek halt meg eddig a háborúban

További 408 megsérült. 

Fotó: Ukrán Legfőbb Ügyészség

Több mint tizenkétezer menekült érkezett Ukrajnából csütörtökön

Az ukrán-magyar határszakaszon 5699 ember lépett be csütörtökön Magyarország területére, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 6508-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság pénteken. Budapestre vonattal 551 ember, köztük 156 gyermek érkezett. Budapest Főváros Kormányhivatala arról tájékoztatott, hogy budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton 269 menekülőnek segítettek csütörtökön. Az éjszakát 67 ember töltötte a létesítményben.