2022-ben többre lesz szükség, mint az Orbán-rezsim leváltására: zöldfordulatról beszélt az LMP és a Párbeszéd Szegeden

Az is kiderült, hogy környezetvédelmi szempontból Szegedre példaként lehet tekinteni a pártok képviselői szerint.

2020. augusztus 19. 02:36

2022-ben többre lesz szükség, mint az Orbán-rezsim leváltására: zöldfordulatról beszélt az LMP és a Párbeszéd Szegeden

A hazai zöldpártoknak több feladata lesz 2022-ban, mint a jelenlegi rezsim leváltása. Szükséges, hogy ekkorra megtörténjen az országban egy zöldfordulat is – hangzott el az LMP és a Párbeszéd szerdai, a városháza előtt megtartott sajtótájékoztatóján.

A klímaváltozás nagyon komoly egzisztenciális válságot okozhat, és ehhez mérve a koronavírus-járvány következményei és hatásai eltörpülnek

– mondta Kendernay János, az LMP társelnöke.

Kendernay szerint teljesen elhibázott a legutóbbi EU-csúcson elfogadott hitelprogram, ami eladósítja a jövő nemzedékeit szerte a kontinensen, miközben a környezetvédelmi szempontokat nem érvényesít az intézkedéscsomag.

Kendernay János, Fehér Attila és Tordai Bence a Széchenyi téren (fotók: Iványi Aurél)

2050-ben itt Szegeden egy sivatag kellős közepén állhatunk, ha nem sikerül fordulatot hozni a globális felmelegedés elleni küzdelemben

– vette át a szót Tordai Bence, a Párbeszéd parlamenti frakcióvezető-helyettese. Szerinte apokaliptikusak, de nem valóságtól elrugaszkodottak azok a képek, amiket a Szeged Vision tett közzé a klímaváltozás rossz forgatókönyveinek megvalósulása esetén.

Tordai Bence szerint kettős cél kell, hogy vezesse a demokratikus pártokat 2022-ban.

Egyfelől le kell váltani a jelenlegi rezsimet, másfelől végre kell hajtani a magyar politikában a zöldfordulatot.

Terveik szerint önálló, nagy hatáskörrel rendelkező zöldminisztériumot hoznának létre. Tordai szerint nagyon fontos, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem ne maradjon a politikai pártok ügye, hanem ennek a kérdésnek a megoldását tekintse feladatának az egész társadalom.

A demokratikus erők összefogása 2002-ig nyúlik vissza Szegeden, és a 2019-es önkormányzati választás ennek nagyon jó példája volt – mondta Fehér Attila, az LMP Csongrád megyei elnöke, aki szerint a zöldfordulat szükségességét a kormányon kívül már mindenki felismerte az országban.

Az épített környezetet kell élhetőbbé tenni Szegeden is és másutt is

– tért át a gyakorlati teendőkre, megemlítve, hogy a nyári melegben a lakótelepeken hőszigetek alakulnak ki, elviselhetetlenné téve a kánikulát.

Környezetvédelmi szempontból Szegedre példaként tekinthetnek

– jelentette ki Fehér Attila. Szerinte a helyi tömegközlekedés fejlesztése és a belvárosi autós forgalom minimalizálására tett intézkedések jelzik, hogy a klímaváltozás elleni küzdelmet a város komoly feladatának tekinti.

Címlapon

mutasd mind