2022 a megszorítás éve lehet – de miben tudnánk megegyezni? – Ceglédi Zoltán jegyzete

Két dolog biztosan tudható az előttünk álló évről: 1. bárhogy hívják április után a miniszterelnököt, kormányának valószínűleg megszorító döntéseket kell hoznia, 2. nem érdemes ennek függvényében leadni a szavazatunkat ide vagy oda, mert sem Orbán, sem Márki-Zay nem tudja felülírni az elemi matekot.
Ceglédi Zoltán

2021. december 31. 09:18

2022 a megszorítás éve lehet – de
miben tudnánk megegyezni? – Ceglédi Zoltán jegyzete

Ja, nem, még egy dolog tudható: ezek már valódi megszorítások lennének.

 

Meglehetős szkepszissel figyelem, amint az egyesített ellenzéki kampánycsapatok iszonyú megszorításként próbálják bemutatni, hogy mégsem épül fel Pécsett egy stadion, meg hogy egyelőre az állam nem veszi meg a repteret, meg általában beruházásokat halaszt el. Nem, ezek köznyelvi értelemben még nem megszorítások. Az meg a legjóindulatúbb értelmezésben is gügyeség, hogy eddig azért ütötték Orbánt, mert stadionokat épít, most meg azért, mert lám, már azokat sem.

 

Az már egy fokkal közelebb van a megszorítás fogalmához, hogy a fővárosi egészségügyet tizenmilliárdos forrástól vágja el a kormány – de még itt is porított a kár, mivel nem az egyes embernek lesz holnaptól kevesebb, mint ma volt. Megszorítás ugyanis az, amikor adót emelnek, közvetlenül fizetendő, releváns közterhet növelnek. Kevesebbet kapok kézhez a fizetésemből, többet kell utalnia a cégemnek. Megszorítás az, amikor érdemben szűkül/drágul az általam elérhető állami szolgáltatások köre. Megszorítás, ha csökken, pláne megszűnik egy eleddig létezett állami juttatásom.

 

Két okból kényszerülhet ilyesmire 2022-ben a kormány.

  • Az egyik egyértelműen a Fidesz sara, a másik nem. Ott van ugyebár elsőként a választási célú osztogatás. Lassan már a dátumot meg a maligánfokot meg a nagyapó lábméretét is hozzáadják a nyugdíjhoz, csak legyen még bejelenthető emelés; az szja-t röptében küldik vissza egyes családokhoz, emelik a minimálbért, a közmunkabért – mely intézkedések eredményét, a több pénzt természetesen nem sajnálom az érintettektől, csupán azt vitatom, hogy ez most mind, két ilyen év után belefér-e.
  • A másik, jelen kormánytól már független megszorítási ok a következő kabinet kontóján ugyanis pont e két év, a járvány, pontosabban annak kezdeti, hentesmód vitt kezelése a máig nyúló hatásokkal. Iszonyú mennyiségű pénzt nyomtatott ki és égetett el ezen időszakban az állam, és verte agyon a gazdaságát. Minden állam, hogy pontos legyek.

 

 

Ennek pedig meglesz a böjtje. Mivel azonban ez nem egy gazdasági elemzés, nem is vagyok hivatott ilyesmire, a magam témája, azaz a politika felől jövök:

 

Mi lenne, ha kivételesen sikerülne valami közös és tartós megoldásban megegyezni? Egyik és másik oldalnak egyezségre jutni?

 

Mondom, mire gondolok.

 

Magyarország gazdasági sikerét csak egy vékony mezsgyén haladva érheti el az ország. Együtt. Mikor lehántjuk a Facebooknak meg esti beszélgetős műsoroknak szánt csiricsáré csomagolást az egyes politikusok mondandójáról, pláne szakembereket ültetünk egy asztalhoz, hamar ki szokott derülni, hogy a lehetséges megoldások száma nem is olyan sok. Gyakran egy, vagy mondjuk másfél. Magyarország gazdasága akkor erős, ha képessége van külföldi tőkét bevonzani, azzal magyar munkahelyeket teremteni, az itt végzett tevékenységet itt adóztatni. Meg akkor, ha képes kitermelni olyan bajnokokat, nemzetközi szinten is releváns magyar vállalkozásokat, melyek nem csak a politika kegyén, eltérített uniós pénzeken híznak. Sikeres és vonzó a magyar gazdaság, ha kiszámítható és átlátható szabályok regulálják, ha lépést tart a modernitással, akár képes diktálni is annak ütemét némely területeken (adjunk meg fél pontot Gattyánnak is ebben). A sikerhez továbbá kezelhető méretű államadóság kell, és következetes viszony a növekedéshez. Versenyképes fizetések, belföldön kifutható karriercélok, és tényleg még tucatszám tudnám sorolni a szempontokat.

 

Na, és mi lenne, ha a valószínű megszorításokat a következő kormány, vezesse bár Orbán Viktor vagy a mai összefogás valóban végső jelöltje, szóval ezeket úgy fogadná el, hogy egyúttal kompromisszumra jut az ellenzékével is? Abban, hogy melyek a jövő magyar gazdaságpolitikájának fő pillérei! Mi lenne, ha születne egy közös vállalása egyik és másik oldalnak, előre tíz évre, tehát a következő két kormányzati ciklusra is bőven érvényesen arról, hogy mit tartanak követendőnek és kívánatosnak a magyar gazdaság alapjait és működését tekintve? Mindez nem gátolná az érdemi, pláne a szimbolikus politikai vitákat – de közben lenne egy közös megértése a harcoló feleknek arról, hogy mi az igazán fontos. Nem utópia, hiszen tudtak már stratégiai ügyekben (tehát nem csak a pártfinanszírozás elkenésében meg a képviselői fizetések folyamatos emelésében) kompromisszumra jutni: így léptünk be 2004-ben az EU-ba is. 2022-ben valószínűleg fájdalmas döntéseket kell hoznia az új kormánynak. Lehet, hogy ki tudja kerülni ezeket, lehet, hogy bejön valamelyik lendületes fantaszta egzotikus gazdaságpolitikai javaslata. Akár így, akár megszorítások után, de sokat segítene, ha a reményteli konjunktúrához, majd az előbb-utóbb megint kopogtató, vírustól ingatlanhitelezésig ezer okból bekövetkező válsághoz már úgy érkeznénk, hogy a létfontosságú kérdésekben mind egyetértünk.

 

Na, lehetne ez például egy újévi fogadalom.

Címlapon

mutasd mind