444: 2021-ben minden harmadik beteg meghalt a magyar intenzív ellátásban

Összességében Szabolcsban és Komárom-Esztergomban halt meg a legtöbb ember, itt minden második beteget elvesztettek. De az egyes kórházak között is nagy különbségek vannak: van ahol a betegek 60, van ahol „csak” 20 százaléka halt meg. Folytatjuk a 444.hu cikksorozatának feldolgozását a járvány alatti halálozási adatokról.
Kékes Viktória

2022. június 08. 12:08

444: 2021-ben minden harmadik beteg meghalt a magyar intenzív ellátásban

2021-ben minden harmadik beteg meghalt a magyar intenzív ellátásban, derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nemrég nyilvánosságra hozott adataiból, amelyet a 444.hu dolgozott fel. Összehasonlításképpen: 2020-ban, a járvány első évében minden negyedik beteget vesztettek el, 2019-ben, a vírus előtt pedig csak minden ötödiket.

 

Tavaly 18 ezren, két éve 12 ezren, azelőtt pedig 9500-an haltak meg az intenzív osztályokon, beleértve a fertőzötteket és mindenki mást is. A 444 kiemeli, hogy bár fontos lenne külön ismerni a covidosok halálozási arányát, de a kórházakat fenntartó állami hivatal, az Országos Kórházi Főigazgatóság azt állítja, fogalma sincs ezekről. (Erről részletesen itt lehet olvasni.)

 

2021-ben 37 intenzív osztályon haladta meg a halálozás a 40 százalékot. Egy évvel korábban 17, azelőtt pedig csak 6 ilyen kórházat lehetett találni.

 

A halálozási arány az ország különböző megyéiben nagyon eltérő. 

 

A szabolcsi, a borsodi és a Komárom-Esztergom megyei intenzív osztályokon több mint 50 százalékos volt a halálozás, durván minden második beteg meghalt. Ez azt jelenti, hogy a járvány alatt összességében Szabolcsban és Komárom-Esztergomban volt a legmagasabb az intenzíves halálozás. Ilyen rossz adatokat más megye nem produkált. 

 

De a kórházak között is nagy különbségek vannak. 

 

A kisvárdai, a tatabányai és a gyöngyösi kórházban, illetve a budapesti Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben több mint 60 százalékos volt a halálozási arány. Pápán, Nyíregyházán, Miskolcon, Berettyóújfaluban, Vácon, Törökbálinton, Mosonmagyaróváron, a budapesti Jahn Ferencben és a Budai Irgalmasrendi Kórházban is meghaladta az 50-et. Ehhez képest Pécsen vagy a Semmelweis Egyetemen 20 százalék körül maradt a halálozás, ami a járvány előtti országos szintnek felel meg.

 

Nemcsak az intenzív osztályokon, más részlegeken is nőtt a halálozás a járvány alatt. 

 

Az infektológiai, vagyis a fertőző betegségekkel foglalkozó osztályokon – ahol nagyrészt értelemszerűen covidosokat ápoltak – 8500-an haltak meg 2021-ben. Egy évvel korábban ötezren, 2019-ben pedig csak ezren. Tavaly 13 százalékos volt a halálozási arány, szemben a két évvel ezelőtti 4,3 százalékkal.

 

Megyénként itt is nagy eltérések figyelhetőek meg. Győr-Moson-Sopronban például minden ötödik ember meghalt ezeken az osztályokon, de sok helyen 10 százalék alatt maradt a halálozás.

 

Az biztosan kijelenthető, hogy nagy valószínűséggel jobban felkészülhettek volna a kórházak a járvány újabb és újabb hullámaira, ha az állam nem titkolja el az adatokat, nem csak a média, de a szakemberek elől is.

 

A koronavirus.gov.hu adatai szerint ezidáig 46 266 honfitársunk hunyt el a koronavírus miatt. Szomorú belegondolni abba, hogy az államnak esze ágában sincsen minden lehetséges adatot begyűjteni, hogy azok elemzésével fény derüljön az ellátás esetleges hiányosságaira. No persze mindannyian tudjuk, hogy milyen nehézségekkel küzd az ezer sebből vérző magyar egészségügyi rendszer. Múlt héten írtunk arról, hogy a NEAK főigazgatója szerint azonnali beavatkozásra van szükség, különben még több szakember hagyja el a pályát és még több beteg marad ellátatlanul. Orbán Viktor megoldása a problémára – akárcsak az oktatás területén –, hogy a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium alá rendeli az egészségügyi területet is. A kormány jól láthatóan nem hajlandó tudomást venni az egyre súlyosabb problémákról, hiszen a 2023-as költségvetés egyik vesztese (szemben például a sporttal vagy a kisgömböc módjára növekedő, Rogán Antal vezette propagandaminisztériummal) az egészségügy lesz.