200 milliárdos veszteséget termelt 2022 első felében a Nemzeti Bank

Az egész évre nézve még a vártnál is nagyobb veszteség várható. Ennek ellenére a jegybank működési költségei jelentősen emelkedtek, a tavalyi első hat hónap 26,4 milliárdjáról 33,7 milliárd forintra.
Kékes Viktória

2022. október 04. 11:15

200 milliárdos veszteséget termelt 2022 első felében a Nemzeti Bank

Az első félévben 200,9 milliárd forint vesztesége volt az MNB-nek – írja a Portfolio a jegybank féléves beszámolója alapján. A gazdasági portál arra emlékeztet: ennél nagyobb mínuszra korábban nem volt példa, legalábbis az elmúlt tíz évben biztosan nem.  (2012 óta közli az eredményeket félévente az MNB.)

Forrás: MNB, Portfolio

Ha az éves eredményt nézzük, akkor 1998 óta egyszer sem volt példa hasonló veszteségre, mint most fél év alatt.

Forrás: MNB, Portfolio

A történelmi veszteség első számú felelőse a kamateredmény jelentős romlása. Ez nem érte váratlanul az elemzőket, hiszen már az előző év végén is jól látszott, hogy az MNB egyre magasabb kamatot fizetett a mérlegében szereplő források után, miközben az eszközök kamatbevétele nem tartotta ezzel a lépést. 

Forrás: MNB, Portfolio

Amint a fenti ábrán jól látszik, csak a kamateredményen majdnem 300 milliárd forintos vesztesége volt a jegybanknak. A rossz hír, hogy már nem csak a forint kamateredmény mutat veszteséget, hanem a deviza eredmény is:

Forrás: MNB, Portfolio

A jegybanki eredmény másik kulcsfontosságú tényezője az utóbbi években a devizaváltásból fakadó nyereség volt. Volt olyan év, amikor ez adta a profit tetemes részét. Nem volt ez másként idén sem, sőt az első félévben 178,2 milliárd forintos profitja volt ezen a tételen az MNB-nek.

 

A féléves beszámoló alapján nagy a valószínűsége annak, hogy az egész éves veszteség még a korábban jósolt 300-400 milliárdnál is magasabb lehet. Az első féléves veszteséget ugyanis a június végéig 7,75%-ra emelkedett alapkamat okozta, azóta pedig még tovább emelt a Monetáris Tanács, már 13%-on tart az irányadó ráta. Mindez azt jelenti, hogy a második félév sem lesz kedvezőbb, sőt a legfontosabb tétel, a kamateredmény még tovább romolhat.

 

A történelmi veszteség ellenére az MNB működési költsége a tavalyi első hat hónap 26,4 milliárd forintjáról 33,7 milliárdra emelkedett. Ezen belül a személyi költségek mintegy egymilliárd forinttal, a banküzemi általános költségek pedig majdnem 6,5 milliárd forinttal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest.

 

Az, hogy veszteséget termelt a Magyar Nemzeti Bank, nem érte váratlanul az elemzőket. 2021-ben (8 nyereséges év után) 57 milliárd forint volt a Matolcsy György vezette jegybank vesztesége. Az idei veszteség várhatóan ennek többszöröse lesz.