200 milliárdos üzlet miatt mehet szembe Orbánnal a horvát miniszterelnök

Andrej Plenković nagyon nem akarja, hogy egy Orbán Viktorhoz közeli üzletemberhez kerüljön az egyik legnagyobb horvát cég részvényeinek 43 százaléka.
Kékes Viktória

2022. szeptember 07. 09:59

200 milliárdos üzlet miatt mehet szembe Orbánnal a horvát miniszterelnök

Az Euronews a horvát Nacional hetilap cikke alapján írta meg, hogy Andrej Plenković horvát miniszterelnök személyesen akarja megvétózni azt az áprilisban megkötött üzletet, amelynek értelmében a jelenlegi tulajdonos, az orosz Sberbank eladná 43 százalékos részesedését a Fortenova vezető horvát élelmiszer- és kiskereskedelmi csoportban amagyar Indotek befektetési alapnak. 

 

Az ingatlanokra, pénzügyi szolgáltatásokra, logisztikára és szállításra szakosodott Indotek az Orbán Viktorhoz közel állónak tartott Jellinek Dániel cége. 

 

Plenković a zágrábi lap szerint azt követően hozta meg az üzlet megakadályozásáról szóló döntését, hogy arról értesült a „komoly gyanúról”, miszerint Jellinek „csak a közvetlenül Orbánhoz kötődő, átláthatatlan magyar tőke strómanja”. A Fortenova felvásárlásának blokkolásáról szóló döntést „több üzleti és politikai forrás” is megerősítette a Nacionalnak.

 

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Facebook-oldalán ma további információkat osztott meg az üggyel kapcsolatban:

 

„Budapesten valamiért nagyon nem örülnek ennek a fejleménynek, információim szerint a legmagasabb szinten figyelik aggódva az eseményeket. Egy, a birtokomba jutott követségi dokumentum ugyanis azt mutatja, hogy a Fortenova-ügyről szóló információkat nem csak a Külügy illetékeseinek küldték meg, de rajtuk kívül még egy sor kormányzati szereplőnek, köztük Gulyás Gergelynek és Varga Mihálynak, a miniszterelnöki kabinet három államtitkárának, sőt, még a Köztársasági Elnöki Hivatal diplomáciai igazgatójának is. Vagyis olyanoknak, akiknek elvileg semmi közük nem lenne se egy magáncég üzletéhez, se a horvát–magyar kapcsolatokhoz”.

 

Hadházy szerint a mintegy 500 millió euróra (körülbelül 200 milliárd forint) taksált üzletről Orbán februárban személyesen beszélt Vlagyimir Putyinnal (ekkor ígérte meg neki az orosz elnök, hogy nem lesz háború és Magyarország ötödáron kap majd gázt. Mindkettő hazugságnak bizonyult – a szerk.), de Szijjártó Péter is többször tárgyalt róla moszkvai látogatásai során.

 

Hadházy szerint már csak az a kérdés, hogy az oroszok valóban eladnák-e Horvátország legnagyobb vállalatát egy kevéssé ismert magyar ingatlanspekulánsnak? 

 

„Nem tartom valószínűnek, hogy tényleg kivonulnának, inkább az lehet, hogy csak ideiglenesen letétbe helyezik. Ha igaz, hogy Putyin és Orbán személyesen tárgyalt erről, akkor inkább azt feltételezem, hogy a magyar kormányfőt megbízták ezzel a feladattal, ő meg kiadta a munkát Jellineknek meg a vejének. Nagyon nem fest jó képet a magyar kormány működéséről, hogy egyáltalán felmerül egy ilyen lehetőség, de sajnos az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy itt már a strómannak is van strómanja”.

 

Az Euronews cikkében arra emlékeztet, Horvátország már korábban is összeütközésbe került Magyarországgal a legnagyobb horvát olaj- és gázipari konszern, az INA tulajdonjoga és irányítása miatt, amelyben a magyar MOL a legnagyobb részvényes. A kapcsolatokat idén tovább feszítette, hogy Magyarország továbbra is üzleti kapcsolatokat ápol Oroszországgal, beleértve a gázvásárlást is, noha Budapest névlegesen csatlakozott az EU által bevezetett szankciókhoz.