200 ezer munkahely szűnhet meg Moszkvában

Körülbelül 200 ezer orosz munkahely van veszélyben a külföldi cégek kilépése miatt – közölte egy blogbejegyzésben Szergej Szobjanin moszkvai polgármester hétfőn.
Cservenák Zoltán

2022. április 18. 13:50

200 ezer munkahely szűnhet meg Moszkvában

Mivel több tucat nyugati cég kivonult Oroszországból a Vlagyimir Putyin orosz elnök indította háború miatt Ukrajnában, a munkaügyi szakértők úgy számolnak, hogy nagyjából 200 ezer moszkvai veszítheti el az állását. Az orosz kormány 3,36 milliárd rubelt (több mint 14 milliárd forintot) különítenek el a munkanélkülieknek támogatásra. 

 

Igaz ez valamiféle gyorssegély lehet csupán, mivel fejenként alig több mint 70 ezer forintot jelent ez az összeg. A munkanélküliek ellátása pedig inkább közelíthet majd a 140–150 milliárd forinthoz.

 

„Folytatjuk a fővárosi gazdaság fenntarthatóságának javítását célzó terv megvalósítását. A terveknek megfelelően a múlt héten jóváhagytuk az elbocsátással veszélyeztetett munkavállalók támogatását célzó programot” – írta Szobjanin.

 

A bejegyzésről beszámoló CNN szerint a hosszabb távú foglalkoztatási támogatási tervben szerepel a személyzet képzése, munkaerő-kölcsönzés és közmunka foglalkoztatása, valamint az ilyen munkavállalókat foglalkoztató szervezetek és cégek ösztönzése.

 

(CNN)