2,6 milliárd forint közpénzből építhet sportcsarnokot a fideszes Nemesi Pál szegedi cége a még fideszesebb Lezsák Sándor lakitelki népfőiskolájának

A fejlesztések tulajdonosa a kormány döntése alapján a Szeged-Csanádi Egyházmegye lesz.
Kovács M. Norbert

2022. február 09. 17:56

2,6 milliárd forint közpénzből építhet sportcsarnokot a fideszes Nemesi Pál szegedi cége a még fideszesebb Lezsák Sándor lakitelki népfőiskolájának

A szegedi Ferroép Zrt. építheti meg a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány sportcsarnokát, nettó 2 milliárd 625 millió forintért – írja a napi.hu. A közbeszerzési eljárás eredményét az ajánlatkérő Népfőiskola Alapítvány közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

 

Az Országgyűlés fideszes alelnöke, Lezsák Sándor által alapított népfőiskola egy új, Kárpátia Rendezvényház nevű sportkomplexumot és rendezvényközpontot hoz létre Lakiteleken, ami a funkcióját tekintve tornacsarnok, sportpálya és rendezvénytér is lesz egyben. A sportcsarnok három részre osztható küzdőterének alapterülete 1202 négyzetméter lesz, a nézőtéren az ülőhelyek száma 210, a mobil ülőhelyeké 160, a mozgáskorlátozott helyből pedig 50 lesz az épületben – írja a lap a közbeszerzési dokumentum alapján.  

 

A magát függetlennek mondó, valójában fideszes támogatottságú egykori szegedi polgármesterjelölt, építési vállalkozó és regionális fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Nemesi Pál cégével, a Ferroép Zrt.-vel 2022. január 4-én írták alá a szerződést.

 

Nemesi cége a kecskeméti Ver-Bau Kft.-t és a kiskunhalasi Modinvest Kft.-t utasította maga mögé a pályázaton, a budapesti EB Hungary Invest Kft. pedig érvénytelen ajánlatot tett.

 

A sportcsarnok építése egy sokkal nagyobb volumenű koncepció része, a napi.hu emlékeztet, hogy a fideszes Lezsák Sándor 2020 szeptemberében ezt nyilatkozta a vasarnap.hu-nak:

 

„A Népfőiskola a most épülő Hungarikum Liget leánykori neve. Ez egy hatalmas, 26 hektáros terület, amely az elmúlt években egy kiemelt, 30 milliárd forintos kormányzati beruházás keretében teljesen átalakult. A beruházás tulajdonosa a Szeged-Csanádi Püspökség lett. Úgy gondoltam, ha az egyház ezer éven át jó tulajdonos volt, akkor a következő ezerben is az lesz, ezért megkapta a létesítmény tulajdonjogát.”

 

A lap arra is kitér, hogy a Lezsák Sándor kuratóriumi elnök vezetésével működő lakitelki Népfőiskola Alapítvány tulajdonában lévő Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. (NMI) vette át 2017-től az Orbán-kormány döntése alapján a megszűnő Nemzeti Művelődési Intézet feladatait. Az NMI ügyvezetője Závogyán Magdolna, aki korábban, 2015 és 2018 között az Emmi kultúráért felelős helyettes államtitkára is volt.

 

A FERROÉP Fővállalkozó és Szerelőipari Zrt. ezeket a tendereket nyerte Lakiteleken:

 

  • Kincsem Fogadó felújítása.
  • Rendszerváltó Archívum,
  • Hotel Club Tisza wellnesépület,
  • jurta tábor,
  • Nimród-tájpark,
  • borkatedrális,
  • lovarda,
  • termálfürdő építése
  • Hunagrikum Hotel konzorciumi tagként építése.

 

Az Átlátszó korábbi cikke szerint Nemesi Pál érdekeltségébe tartozó cégek 23,2 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek 10 év alatt.