190 ezer regisztrált munkanélküli júliusban egyetlen forintot sem kapott az államtól

Pedig átadhatjuk a múltnak azokat a forgatókönyveket, amik azt jövendölték, hogy a gazdasági visszaesés nem lesz drámai, és így az állást vesztettek száma sem fog komoly mértékben emelkedni.

2020. augusztus 25. 18:06

190 ezer regisztrált munkanélküli júliusban egyetlen forintot sem kapott az államtól

Nem kellett sem közgazdásznak, sem munkaerő-piaci szakembernek lenni ahhoz, hogy kimondása pillanatában hiteltelen legyen a miniszterelnök hónapokkal korábban elhangzott kijelentése, ami szerint annyi új munkahelyet fognak teremteni, amennyi megszűnt.

A mondat eleve sántikált, mert nem derült ki belőle, hogy ki teremti az új munkahelyeket. Az állam, az állami tulajdonban lévő cégek, a magángazdaság szereplői, az önkormányzatok? És ha valamennyien, akkor vajon milyen arányban?

Magyarországon uniós összehasonlításban példátlanul rövid idejű, három hónapos a munkanélküli segélyezés időszaka. Pedig az állásukat elvesztettek nagyobb része ennyi idő alatt nem talál új munkát, és ezzel kicsúsznak a segélyezési időszakból.

A portfolio.hu részletes elemzést közöl a hazai munkaerő-piaci helyzetről, és ebből kiderül, hogy

jelenleg összesen 366 ezer munkakeresőt tartanak nyilván. 120 ezerrel többet, mint egy évvel korábban. A koronavírus-járvány hatása egyértelműen kimutatható ebből az adatból. A baj azonban az, hogy a gazdaság nehezebben és lassabban indul újra, mint tervezték, így az elhelyezkedés korántsem könnyű.

Átadhatjuk a múltnak azokat a derűlátó forgatókönyveket, amik hónapokkal korábban azt jövendölték, hogy a gazdasági visszaesés nem lesz drámai, és vele az állást vesztettek száma sem fog nagyon komoly mértékben emelkedni.

Ezt támasztja alá, hogy

a pénzügyminiszter a második negyedévre 10 százalékos GDP-visszaesést várt, e helyett érkezett a 13,5 százalékos zsugorodásról szóló híradás.

A hvg.hu cikke arra is felhívja a figyelmet, hogy a magyar adat azért is rossz, mert az EU-s átlagot – ez 14, 1 százalék – döntően a déli államok (Olaszország, Franciaország és Spanyolország) rontják le. Vagyis más tagországok GDP-jének második negyedéves visszaesése nem olyan kedvezőtlen, mint a magyar.

A hvg.u ennek kapcsán azt is megjegyezte, hogy

régiós összehasonlításban is rosszul állunk: Magyarország sereghajtó ebben az összevetésben a gazdasági visszaesés százalékos mértékével.

Azzal a megszorítással együtt, hogy egyelőre nem ismeretesek a szlovén, a horvát és az észt adatok.

De vissza a munkanélküliségi adatokhoz! A portfolio.hu ennek kapcsán azt írja:

„Júliusban az adatok szerint 175 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek közel 58 százaléka álláskeresési ellátásban, a többiek pedig szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők több mint 52 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.”

Ez nem kevesebbet jelent, mint azt, hogy 190 ezer olyan regisztrált munkanélküli volt ebben a nyári hónapban, aki egyetlen forintot sem kapott az államtól. 

Némi reménysugár, hogy júliusban 11 ezerrel csökkent a hazai álláskeresők száma, ám ez a gazdasági hírportál szerint csak szezonális hatással, vagyis a megszaparodott nyári munkákkal magyarázható.

Nehezen érthető, miért ragaszkodik a kormány a három hónapos munkanélküli segély folyósításának időtartamához, miközben a munkaerő-piaci folyamatok azt jelzik, hogy indokolt volna ennek meghosszabbítása.

A regisztrált munkanélküliek közül 79 ezren egy évnél hosszabb ideje nem találnak maguknak munkát, és ez 13 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi adat

– olvasható a portfolio.hu cikkében. Nem szorul bővebb magyarázatra, hogy minél tartósabb ideig nem talál valaki munkát magának, annál nehezebb visszakapaszkodnia a munka világába.

Új munkahelyek eddig nem akkora számban létesülnek, ahogyan azt a kormányzat várta. Ezek túlnyomó többsége, 52 ezer támogatott álláshely, és ennek 24 százaléka a közfoglalkoztatáshoz tartozik

– olvashatóak ki az adatok a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat jelentéséből. 

A portfolio.hu elemzése azzal zárul, hogy leginkább a kiskereskedelem és a szállítás kezd magára találni. Legalábbis az álláshelyek ebben a két szektorban növekednek legnagyobb mértékben. A gazdaság egésze azonban a fenti adatokból is kiolvashatóan nehezen talál magára.

B. P.