18 milliárdért építik a Széchenyi Könyvtár raktárát Mészáros Lőrinc gyerekei

Az erdő szélén álló épületet méregdrága rézlemezekkel burkolják éppen.
Kékes Viktória

2022. december 28. 08:53

18 milliárdért építik a Széchenyi Könyvtár raktárát Mészáros Lőrinc gyerekei

Az Átlátszó 2018 szeptemberében írt először arról, hogy az Országos Széchényi Könyvtárnak valószínűleg ki kell majd költöznie a Budai Várból, mert útban van Orbán Viktornak. Tüske László, a Nemzet Könyvtárának főigazgatója egy évvel később már arról beszélt, hogy az Országos Széchényi Könyvtár a Budavári Palota F épületéből a Kilián-laktanyában kialakított új könyvtárba költözik át, valamint folyamatban van egy archivális raktár tervezése is Piliscsabán. 

 

2020-ban aztán visszavonták a könyvtár költözésére vonatkozó kormányhatározatot, így még most sem tudni, a lassan 40 éve a Budai Várban található OSZK hová kerül majd. Raktárát azonban már gőzerővel építi Piliscsabán a Mészáros-gyerekek cége, a felcsúti Fejér-B.Á.L Építő és Szolgáltató Zrt. egy másik NER-céggel konzorciumban.

 

A raktár megépítésére a két cég összesen 17,5 milliárd forintot nyert el. Érdekesség, hogy már a tervezés is a Mészáros-családnak hozott hasznot: 550 millió forintért, az eredetileg becsült árnál 96,6 millióval drágábban vállalta el a munkát a Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. egy másik céggel közösen.

 

Hadházy Ákos most kilátogatott az építkezés helyszínére. Azt tapasztalta, hogy az erdő szélén álló épületet éppen méregdrága rézlemezekkel burkolják:

Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala

 

„Kinek akarnak tetszeni?? Az őzeknek vagy a rókáknak?? Ha így van, akkor az erdei vadak gyönyörködtetése kerül Önöknek 17,5 milliárd (!) forintba. (…) nálunk mindenre van pénz (csak tanárok bérére, rokkantellátásra, utak, vízhálózat felújítására, kórházak adósságának törlesztésére stb. nem)” – írja az ellenzéki képviselő Facebook-oldalán.

 

A teljes beruházás egyébként még ennél is sokkal többe, 23,3 milliárd forintba fog kerülni a kormány szándékai szerint. A építkezés költségeihez ugyanis még hozzá kell tenni például az archívum költöztetését is, ami önmagában egymilliárdos tétel. 

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind