17 ezer önkéntes már jelentkezett szavazatszámlálónak – sokan vállalják az utazást is

Akár több száz kilométert is hajlandók utazni a szavazatszámlálónak jelentkező önkéntesek április 3-án. Legalábbis azok, akik az ellenzéki pártok felhívására eddig regisztráltak, negyven százalékuk vállalja az ezzel járó költséget és időt. Két civil szervezet gyűjti az önkénteseket. Azt szeretnék elérni, hogy minden szavazókörben két-két ellenzéki delegált is felügyelje a szavazás tisztaságát. Ehhez – ha csak a hat párt küldötteivel számolunk – több mint húszezer főre van szükség.
Csala Gabriella

2022. február 04. 09:40

17 ezer önkéntes már jelentkezett
szavazatszámlálónak – sokan vállalják az utazást is

A választási törvény szerint szavazókörönként három számlálót az önkormányzatok, kettőt-kettőt pedig a pártok vagy jelölőszervezetek delegálhatnak. A 20K22 mozgalom az Egységben Magyarországért pártszövetségnek keres szavazatszámlálókat, már több mint 17 ezer érdeklődőt regisztráltak, ami még nem elég, hiszen a 10 ezer 214 szavazókörbe legalább 20 ezer önkéntes kellene ahhoz, hogy minden momentumra odafigyelhessenek a szavazás során. Erre fel is készítik majd őket egy online képzés során. A legfontosabb, hogy delegált szavazatszámlálóknak éppen olyan jogaik vannak, mint az önkormányzatok által választottaknak.

 

Az önkormányzatok által választott szavazatszámlálók bruttó 50 ezer vagyis nettó 33 ezer forintot kapnak azért, hogy részt vesznek egy előzetes felkészítésen és a választás napján reggel fél hattól a szavazatok végső számlálásáig a szavazókörben dolgoznak. Ők ezt rendszerint saját lakóhelyükön teszik. Az ellenzéki pártok delegáltjai viszont valóban önként és díjazás nélkül vesznek részt a munkában. Egy szegedi például, ha vállalja, hogy a nyírségi Szakolyban lesz szavazatszámláló, akkor oda-vissza nyolc órát kell autóznia és legalább két éjszakára szállást kell magának keresni. Ez akár 60 ezer forintos kiadást is jelent. A Számoljunk Együtt Mozgalom javára hamarosan adománygyűjtés kezdődik, hogy az utazást vállaló önkéntesek költségeit legalább részben fedezzék.

 

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió összefoglalóját!