150 napja tart az orosz-ukrán háború

Összefoglaló a háború szombati eseményeiről.
Vass Imre

2022. július 23. 22:43

150 napja tart az orosz-ukrán háború

Németország egyelőre nem küldi el az új fegyvercsomagját Ukrajnának

Kijev várja a német fegyvereket, de egyelőre hiába, mert akadt egy kis politikai probléma, ami közbeszólt.

 

Olaf Scholz német kancellár az elmúlt hetekben rendszeresen kiállt a németországi fegyverszállítmányok mellett, amiket Ukrajnának tettek elérhetővé. Németország már az ukrajnai háború kezdete óta küld fegyvereket az ukránoknak, ezzel is támogatván őket az oroszok ellen.

 

Rengeteg fegyverről van szó, és Németország továbbra is kiáll Ukrajna mellett, de most úgy hírlik, hogy az új fegyvercsomag egyelőre nem érkezhet meg, amiről a The Guardian számolt be a Kyiv Independent lapon keresztül.

 

A német Welt lapra hivatkozva számoltak be arra, hogy névtelen források, ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy Ukrajna egyelőre nem kaphatja meg a nekik szánt 11 IRIS-T légvédelmi rakétaelhárító rendszert.

 

Úgy tudni, hogy a német Szövetségi Biztonsági Tanács akadályozza a rendszerre vonatkozó kérelem kiadását. A szövetség élén pedig Scholz áll, de egyelőre erre vonatkozóan nem reagált a kancellár.

 

Szétlopták az oroszok Ukrajna acéliparát, a legtöbb terméket már előre kifizették az európai megrendelők

Oroszország 600 millió dollár értékű acélt lopott az ukrajnai gyárakból és kikötőkből, olyan termékeket is, amelyeket már az európai ügyfelek előre kifizettek, így nemcsak Ukrajnát, de Európát is megkárosították – mondta a mariupoli Metinvest, Ukrajna legnagyobb acélipari vállalatának vezetője a BBC-nek.

 

A cég vezérigazgatójának elmondása szerint az ellopott acélt Oroszországba szállították és továbbértékesítették, egy részét a belső piacokon, valamint afrikai és ázsiai országokban, de könnyen juthatott a lopott termékből európai piacokra is.

 

A Metinvest tulajdona a mariupoli Azovstal, amely testvérgyárával, az Iljiccsel együtt Ukrajna acéltermelésének 40 százalékát adta. A vállalat dokumentálja a lopásokat, és nemzetközi bírósághoz fordul az üggyel, bár ennek sikere igencsak kétséges. A BBC több szakértőt is megkeresett azzal, hogy számíthat-e bármilyen kompenzációra a vállalat, arra azonban igen kevés esélyt látnak a szakemberek, hogy bíróság elé lehetne vinni egy országot, amellyel egyébként épp háborúznak. A Kreml nem kommentálta az ügyet.

 

 

Az amerikaiak is remélik, hogy nem lesz gond a gabonaszállítással

Az amerikai külügyminiszter „pozitív lépésnek nevezte a megállapodást az ukrajnai konfliktus messzemenő hatásainak kezelése felé”.

 

Az amerikai kormányzat arra számít, hogy a fekete-tengeri gabonaszállításról szóló megállapodás végrehajtása zökkenőmentesen zajlik majd – közölte pénteken közleményben Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

 

„A világ éhezői nem várhatnak, és elvárjuk, hogy a mai megállapodás végrehajtása gyorsan megkezdődjön, és megszakítás vagy zavarás nélkül haladjon” – mondta Blinken.

„Az Egyesült Államok üdvözli ezt a megállapodást, és elismerését fejezi ki Guterres ENSZ-főtitkárnak és Erdogan török elnöknek a tárgyalások közvetítésére tett elkötelezett diplomáciai erőfeszítéseikért” – tette hozzá.

 

A megállapodást „pozitív lépésnek nevezte az ukrajnai konfliktus messzemenő hatásainak kezelése felé”. Véleménye szerint a nemzetközi közösségnek most figyelemmel kell kísérnie, hogy Oroszország végrehajtja-e a megállapodást, beleértve „az ukrán kikötők elleni tényleges blokád megszüntetését és annak biztosítását, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek – köztük a gabona, az olajos magvak és a napraforgóolaj – eljussanak a világpiacokra”.

 

Újabb méretes fegyvercsomagot küld az USA Ukrajnába

A Fehér Ház bejelentette, hogy az Egyesült Államok további 270 millió dolláros biztonsági támogatást küld Ukrajnának, amely csomag több közepes hatótávolságú rakétarendszert és drónokat is tartalmaz.

 

Apénteki bejelentéssel 8,2 milliárd dollárra emelkedett a Joe Biden amerikai elnök kormánya által Ukrajnának vállalt teljes amerikai biztonsági támogatás, amelyet a kongresszus által májusban jóváhagyott 40 milliárd dolláros gazdasági és biztonsági támogatásból fizetnek ki – írja hírügynökségi források nyomán az Aljazeera.

 

Az új csomag négy tüzérségi rakétarendszert tartalmaz, és lehetővé teszi Kijev számára, hogy akár 580 Phoenix Ghost drónt szerezzen be, mindkettő kulcsfontosságú fegyverrendszer, amelyek lehetővé tették az ukránoknak, hogy az orosz tüzérségi fölény ellenére tartsák magukat - közölte John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációért felelős koordinátora. A legutóbbi támogatás magában foglal továbbá mintegy 36 000 darab tüzérségi lőszert.

 

"Az elnök világossá tette, hogy továbbra is támogatni fogjuk Ukrajna kormányát és népét, amíg csak szükséges" - mondta Kirby.

 

Ukrán erők épp amerikai gyártmányú rakétavetőkkel és drónokkal orosz célpontok tucatjait semmisítették meg, és sakkban tartották Oroszország jobban felszerelt csapatait.

 

 

Katonai repülőteret ért találat Ukrajna középső régiójában

Tizenhárom orosz rakéta talált el egy katonai repülőteret és egy vasúti infrastruktúrát Ukrajna középső Kirohovrad régiójában szombaton. Több ember meghalt és megsebesült – közölte a helyi kormányzó. Andrij Raikovics a Telegramon azt írta, hogy a becsapódási helyeken mentőcsapatok dolgoznak – írja a The Guardian. 

 

Amerikai vadászrepülőkkel támadhatja az orosz hadsereget Ukrajna

A Pentagon vizsgálja annak lehetőségét, hogy vadászrepülőgépekkel szerelje fel az ukrán légierőt. Ez fordulat, korábban ugyanis Washington elzárkózott ettől az ötlettől, mert az amerikai képviselők attól tartottak, hogy Ukrajna orosz területre terjesztené ki a konfliktust. A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője szerint még nem született hivatalos döntés az ügyben, írja a Bloomberg.

 

Néhány napja arról érkezett hír, miszerint az Egyesült Államok és szövetségesei azt fontolgatják, hogy ukrán pilótákat képezzenek ki, ezzel hosszú távon segítve Kijevet, hogy kiépítse az ország légierejét. Charles Q. Brown, az amerikai légierő vezérkari főnöke elismerte, hogy tárgyalásokat folytatnak az ügyben, de döntés még nem született.

 

Hosszú távú tervet kell készíteni arról, hogy hogyan építsék fel a légierejüket, és milyen légierőre lesz szükségük a jövőben

– fogalmazott a vezérkari főnök.

 

Ukrajna korábban modern légvédelmi fegyvereket kapott nyugati szövetségeseitől, amivel meg tudta akadályozni, hogy Oroszország a sokkal fejlettebb légierejével felülkerekedjen az országon, emlékeztet a Guardian.

 

Zelenszkij: A háború döntő pontjához érkezett

Volodimir Zelenszkij a Wall Street Journalnak adott interjúban méltatta nyugati szövetségeseit azért, hogy támogatják Kijevet és elviselik az üzemanyag és élelmiszerárak növekedése miatti gazdasági nehézségeket.

 

„Bármilyen tűzszünet, amely lehetővé teszi Oroszország számára, hogy a februári invázió óta elfoglalt ukrán területeket megtartsa, csak még szélesebb körű konfliktust ösztönözne, és lehetőséget adna Moszkva számára a következő fordulóra való felfegyverkezésre” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Wall Street Journalnak adott interjúban.

 

Zelenszkij szerint a háború döntő ponthoz érkezett mivel a konfliktus okozta gazdasági nehézségek már az egész világot érintik, Oroszország katonai előretörése pedig lelassult, és mindkét fél kimerült az öt hónapig tartó véres harcok után.

 

Az emelkedő energia- és élelmiszerárak, párosulva az orosz földgázleállás lehetőségével ezen a télen azzal fenyeget, hogy Európát recesszióba taszítja, próbára téve a nyugati elszántságot, ezzel Moszkva meg akarja osztani a nyugati szövetséget – mondta az ukrán elnök, aki szerint az orosz tisztviselők többször kijelentették, hogy „reményeik szerint ezzel nyomást gyakorolnak az USA-ra és Európára, megfosztva Kijevet szövetségeseitől, és ez lehetőséget teremt Oroszország számára az elfoglalt dél- és kelet-ukrajnai területek megtartására” – részletezte Zelenszkij, majd kifejezte háláját, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére is továbbra is támogatja a Nyugat Ukrajna ellenállását.

 

 

Wasington elárulta, hogy HIMARS rakétarendszert lehet még elvinni Ukrajnába

Adam Smith, az amerikai képviselőház fegyveres erőinek bizottsági vezetője kijelentette, hogy az Egyesült Államok készen áll Ukrajnának „annyi HIMARS rakétarendszert biztosítani, amennyit csak tud”.

 

Most az a cél, hogy elérjük a 25-30 rakétavetőt. Ez pedig a HIMARS és több MLRS-rendszer kombinációja lesz az Egyesült Királyságból. Igyekszünk a lehető legtöbb tüzérséget és rakétát biztosítani ezekhez a rendszerekhez – magyarázta Smith az Unian tudósítása szerint. Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij elnöki hivatalának vezetője elmondta, hogy az ukrán fegyveres erőknek a lehető leghamarabb legalább 50 hatékony rakétarendszerre van szükségük, például olyanra, mint az amerikai HIMARS.

 

Ukrajna csapást mért egy orosz szállítmányozásra használt hídra Herszonban

Ukrajna csapást mért egy hídra a megszállt fekete-tengeri Herszonban, célba véve egy orosz utánpótlási útvonalat, miközben Kijev nagyszabású ellentámadásra készül – közölte egy ukrán regionális tisztviselő.

 

A csapás az orosz csapatok utánpótlására használt, az Ingulec-folyón átívelő Darjivszkij hidat érte napokkal az után, hogy a közeli Dnyeper felett átívelő kulcsfontosságú hidat is eltalálták. Minderről a régió kormányzójának tanácsadója beszélt, aki ukrán ellenőrzés alatt álló területen tartózkodik.

 

Minden híd a logisztika gyenge pontja, és fegyveres erőink ügyesen rombolják az ellenséges rendszert. Ez még nem Herszon felszabadítása, de egy komoly előkészítő lépés ebbe az irányba – írta Szerhij Hlan a Facebookon.