A Nagy Testvér mindent lát a közmédiában: 150 milliós programmal figyelhetik, mikor, mire kattintanak az MTVA munkatársai a neten

Egy olyan dolgozói aktivitást mérő alkalmazást fejlesztetnek ki, amely segítségével ellenőrizni tudják, hogy a munkatársak mozgatják-e az egeret, milyen oldalakat nyitnak meg, és hogy hol, mennyi időt töltenek el.
Kékes Viktória

2022. november 07. 09:55

A Nagy Testvér mindent lát a közmédiában: 150 milliós programmal figyelhetik, mikor, mire kattintanak az MTVA munkatársai a neten

150 millió forint plusz áfa azaz bruttó 190,5 millió forint értékben kötött szerződést az állami média, azaz a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap és a Fornax ICT Kft. vezette konzorcium egy aktivistást mérő alkalmazás kifejlesztésére – írja az rtl.hu.

 

Erre állítólag „a világjárvány miatt bekövetkezett megváltozott munkarendben a dolgozók produktivitásának megtartása, illetve a kollégák teljesítményének objektív mérése” miatt van szükség.

 

A program jelzést küld az inaktívaknak, és figyeli, hogy az érintettek milyen gyorsan reagálnak. Az adatokból az alkalmazás statisztikát készít, aktivitási, inaktivitási időszakokat határoz meg: a felhasználónak saját produktivitását is megjeleníti, illetve vezetői emailriportokat küld.

 

Az új rendszernek képesnek kell lennie legalább a következő aktivitások észlelésére és annak mérésére:

  • egérmozgatás,
  • felhasználó által használt alkalmazások észlelése és azok aktív használati idejének naplózása,
  • napi hálózati adatforgalom mérése,
  • megnyitott weboldalak és azokon eltöltött idő naplózása,
  • és azon időszakok feljegyzése, amikor nem kapcsolódik a hálózathoz.

 

Hogy ehhez mit szólnak az állami média munkatársai, nem tudni. Az rtl.hu megkereste a közmédiát azzal kapcsolatosan, hogy milyen tapasztalatok alapján döntöttek ekkora összeg elköltése mellett az aktivitást mérő alkalmazásra, hogy mérlegelték-e a jelenlegi gazdasági helyzetben a beruházás létjogosultságát, illetve hogy erről egyeztettek-e munkavállalóikkal. Választ nem kaptak.

 

Az MTVA idei, mintegy 130 milliárd forintos költségvetését elnézve, szinte semmiség ez a bruttó 190 millió forint. Az adófizetők pénzéből fenntartott „közmédia” egyébként sem a spórolásáról híres:  taxizásra például félmilliárdot, bértapsolókra pedig 30 milliót tapsoltak el.