Még idén nyugdíjkiegészítést, jövőre legalább 15 százalékos emelést várnak az idősek

A 15 százalékos emelés 2023-ban csak akkor nevezhető majd inflációkövetőnek, ha még egy idei nyugdíjkiegészítéssel párosul.
Kékes Viktória

2022. december 12. 08:06

Még idén nyugdíjkiegészítést, jövőre legalább 15 százalékos emelést várnak az idősek

Novemberben ismét Európa-rekorder, 22,5 százalékos inflációt mért a Központi Statisztikai Hivatal, ezen belül az élelmiszerek ára 48,7, míg a háztartási energiáé 65,9 százalékkal emelkedett. 

 

Mivel a 2022-es éves összinflációs adat 14 és 15 százalék közé várható, és 2023-ra sem jósolnak kedvezőbb adatot az elemzők, nem csoda, hogy jövőre 15 százalékos nyugdíjemelést várnak a kormánytól a nyugdíjas szervezetek. Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának elnöke a Népszavának arról beszélt, hogy 

 

„Egy ekkora emelés biztosítaná a nyugdíjak reálértékének megőrzését, amire oly gyakran hivatkozik a kormány, de csak akkor, ha az idei infláció még el nem számolt részére jutó emelést is megkapják az idősek”.

 

Juhász arra emlékeztet, hogy a novemberben kifizetett nyugdíjkiegészítés, amivel együtt idén összesen 14 százalékkal emelték meg az ellátások összegét, csak augusztus végéig vette figyelembe a drágulás mértékét. Az ezt követően mért infláció alapján azonban további 1-2 százalékos növekedésével kellene kalkulálni, azaz ennyi plusz emelésre lenne szükség. 

 

A múlt héten megjelent KSH-adatok szerint az év első 11 hónapjában átlagosan 14,1 százalékos drágulással szembesültek a nyugdíjasok, de ezen belül novemberben 25,1 százalékos volt a pénzromlás mértéke ennek a korosztálynak. Év végéig biztosan tovább romlik a helyzet, a kérdés csak az, mennyivel. A bajt tetézi, hogy mind a jegybank, mind más elemzők 2023 elején még ennél is magasabb inflációval számolnak.