15 ezer civil rekedhetett a folyamatos bombázás alatt álló Szeverodonyeckben, megérkezett Kijevbe az új amerikai nagykövet, több mint 9000 menekült érkezett Magyarországra hétfőn

Az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeinek rövid összefoglalója kedden koradélután.
Kékes Viktória

2022. május 31. 13:40

15 ezer civil rekedhetett a folyamatos bombázás alatt álló Szeverodonyeckben, megérkezett Kijevbe az új amerikai nagykövet, több mint 9000 menekült érkezett Magyarországra hétfőn

Megállapodtak az uniós tagállamok az orosz olajembargóról

Magyarország egyelőre mentességet kap. A tagállamok egy 9 milliárd eurós segélyt is megszavaztak Ukrajna újjáépítésére. Részletek cikkünkben.

Nem elegendő az uniós szankciós csomag

Ihor Zsovkva, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője szerint az Európai Unió legutóbbi, Oroszországgal szembeni szankciói, amelyek megtiltják olajimportjának nagy részét, „nem elégségesek”, és a szankciók üteme eddig túl lassú is volt. 

 

„Ha engem kérdeznek, azt mondanám, hogy túl lassan, túl későn fogadták el és határozottan nem elég” – jelentette ki Zsovkva.

 

Ukrajna a nyugatról érkező fegyverszállítmányok ütemezésével sem elégedett:

 

„Ha elégedettek lettünk volna, azonnal megkezdtük volna Mariupol felszabadítását, és kidobtuk volna az orosz erőket Donbászból”. - mondta az ukrán elnöki hivatal  helyettes vezetője Madridban.

 

A Gazprom megerősítette a hollandiai gázszállítások leállítását

A Gazprom leállította a gázszállítást a holland GasTerra vállalatnak, amely nem hajlandó az energiahordozóért rubelben fizetni - közölte az orosz gázipari vállalat sajtószolgálata.

 

A Gazprom az általa kiadott tájékoztatás szerint május 30-án estig nem kapta meg a gázszállításokért a rubelben számított fizetési eljárás szerint járó fizetséget a GasTerrától. Az orosz vállalat már hétfőn bejelentette, hogy leállítja a hollandiai gázszállításokat.

 

A Gazpromot a GasTerra előre értesítette arról, hogy megtagadja az új rendszer szerinti fizetést. A holland cég ezt azzal indokolta, hogy attól tart, ezzel megsérti az Oroszország elleni szankciókat. A vállalat szerint „túl sok pénzügyi és működési kockázat kapcsolódik az előírt fizetési lehetőséghez”.

 

Korábban Finnország, Bulgária és Lengyelország mondta le az orosz gáz vásárlását, Dánia pedig közölte, hogy nem fog az új rendszer szerint fizetni.

15 ezer civil rekedhetett Szeverodonyeckben

12-15 ezer civil rekedhetett kelet-ukrajnai Szeverodonyeckben, ahol a legsúlyosabb harcok dúlnak hetek óta, mióta az oroszok fő célpontja lett a város elfoglalása. Az egykor több mint százezres város lakosainak többsége el tudott menekülni, de akik itt maradtak, azok most nem tudják elhagyni a harcok epicentrumába került települést. 

 

Szeverodonyeck folyamatos bombázás alatt áll, ami miatt mindenki pincékbe kényszerül, és kezdenek kifogyni az élelmiszerből és gyógyszerekből, a segélyszállítmányok pedig nem tudnak eljutni a városba a folyamatos harcok miatt. ​​(Reuters)

Háborús bűnökért ítéltek el két orosz katonát Ukrajnában

11,5 év börtönbüntetésre ítélt két fogságba esett orosz katonát egy ukrán bíróság kedden. Mindketten elismerték bűnösségüket, azaz hogy részt vettek a Harkiv környéki célpontok ágyúzásában, amely során egy oktatási intézmény is megsemmisült. Ez a második háborús bűnösöket érintő ítélet a háború kitörése óta. Május 23-án életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Vagyom Sisimarint egy fegyvertelen civil meggyilkolása miatt.

Megérkezett Kijevbe az Egyesült Államok új ukrajnai nagykövete

Megérkezett Kijevbe Bridget Brink, az Egyesült Államok új ukrajnai nagykövete, így 2019 óta először van misszióvezetője Washingtonnak a kelet-európai országban - jelentette hétfőn az amerikai sajtó.

 

Brink hétfőn a Twitteren közzétett üzenetben jelentette be, hogy az Egyesült Államok kijevi nagykövetségén tartózkodik. A diplomáciai feladatokat ellátó politikus hozzátette: „megtiszteltetés” számára, hogy csatlakozhat a csapathoz, amely Ukrajnában teljesít feladatot. Megjegyezte, hogy felkereste az ukrán külügyminisztériumot, hogy átadja megbízólevelét. 

Fotó: Twitter

„Elsődleges prioritásunk, hogy segítsünk Ukrajnának megvédeni magát” - írta.

ORFK: több mint kilencezren érkeztek Ukrajnából hétfőn

Az ukrán-magyar határszakaszon 4954 ember lépett be hétfőn Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4450-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kedden az MTI-vel. Az ukrajnai háború elől hétfőn 82 ember, köztük 28 gyermek érkezett Budapestre vonattal - tették hozzá.

A nyár végéig ingyen utazhatnak az ukrán menekültek a BKV-n

Augusztus 31-ig díjmentesen utazhatnak az Ukrajnából érkező menekültek a fővárosi közösségi közlekedési járatokon – közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

 

A BKK közleménye szerint augusztus 31-ig ukrán úti okmányuk felmutatásával díjmentes utazásra jogosultak a BKK-járatokon – a 100E autóbusz, a sikló, a nosztalgiajáratok és a hajó kivételével -, valamint a HÉV és a környéki „kék” buszok Budapesten belüli szakaszán azok az ukrán állampolgárok, akiknek a háború miatt kellett elhagyniuk otthonaikat.